diginewl Creative Commons License 2019.07.03 0 2 102155

Örülök, hogy a Veteránok jól elpolemizálnak - ismét - a hogyan írjuk le a dolgot esetén. Ez helyén való, fontos, hiszen hosszú Í-vel kellett volna írnom, ahogy a mellékelt beszélgetésben is volt. Azért mellékeltem az eredeti bejegyzést, mert ott is sok-sok vita ment arról, hogyan is írjuk le.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106257010&t=9005919

 

Ónból, Stannum-ból (Sn) egy vasútmodell főkeret/súly sem készül - tehát nem az egyik pora fogja a másikat megfertőzni ón-pestis formájában (szándékosan nem írom a másik nevét) a szekrényben alattomosan egyik modell a másikat...

Itt másról van szó: Zink/cÍn/stb fémötvözetből készült öntvények pl: spiáter és egyéb sajtolt/öntött/préselt/stb. fémötvözetek pongyolán nevezve rozsdásodásáról, de inkább rohadásáról van szó.

 

Érdekes, átolvasva több német nyelvű oldalt "zinkpest" néven hívják, és senki nem akad fenn az elnevezésen, hiszen nem terjed csak úgy, egyik járműről a másikra. Egyöntetűen mindenki bosszús az események miatt. Hiszen megelőzni nem nagyon lehet, viszont ha elindul, akkor repeszt.

Inkább a megelőzésről hallanék itt szívesen - hátha van valakinek ezzel kapcsolatos eredménye: "hogyan győztem le a fémöntvényem rozsdásodását" címmel.

 

Itt van még egy-két  elrettentő kép. Jó öreg Kleinbahn. Nincs gond, 19Eur+szállításért adnak újat - elnézést vagy sajnálkozást nem tanúsítva - , azzal van esély néhány évre kinyújtani a modell életét, mert garancia az két évig van (ezt a Fleischmann írta), utána csak a sajnálkozás. Szóval akinek múltszázadi, vagy régebbi vasútmodelljei vannak, semmi garancia nincs arra, hogy holnap is működni fognak.

 

Kérem a Fórumtársakat, a nevezéktannal tovább - ha lehet - ne foglalkozzunk. Inkább a megelőzésről, és a korai felismerésről essék szó inkább. Talán több értelme van.

 

Előzmény: _nyunyuka (102154)