Levente.hu Creative Commons License 2019.07.01 0 0 7812

Szerintem minden szkennert ajánlott kalibrálni, de egyes típusokat kötelező. Nekem egy Minolta Dimage 5400 van, Silverfast Ai Studio 8.8-al használom. Sok-sok küzdelem után beruháztam egy IT8 Advanced Targetre (az aminek 288 helyett 864 mérési pontja van). Bár az analog gain-t le kellett vennem a pontos kalibrációhoz, az eredmény elég meggyőző lett. Azelőtt délutánokat ültem egy-egy kép szkennelésén, most meg ahogy beolvassa, szinte már hozzá se kell nyúlni. A színekhez legalább is nagyon keveset szoktam.

A Nikon már LED-es, lehet, hogy alapból egy kicsit pontosabb, bár pl. az EPSON V850 is LED-es de majdnem olyan, mint a CCFL-el csöves szkennerek(EPSON V750, Minolták, stb.), amik mind úsznak a magentás színekben. Ezt kalibrációval nagyon szépen ki lehet venni, de ha nincs színeltolódás, az árnyalatok pontossága még akkor is nagyon eltérő, valamint a dinamikatartományt is kalibráció után tudod igazán kiaknázni. Nekem pl. alapból kiégette a világosakat, de sok EPSON meg eleve sötétebb mint kellene, kalibráció után a megfelelő világossági értékeket kapod. Persze ha alul van exponálva a dia, akkor azzal dolgozni kell.

Nikonnal nincs sok tapasztalatom, de itt egy teszt Coolscan 8000ED-ről:

http://www.effeunoequattro.net/htdocs/freecontent/FC_ProvaNikon8000/index.php

Itt kalibrálás előtt volt dE3.10-es átlag(ami amúgy nem olyan rossz!), és dE10.9-es legrosszabb érték, ez lett kalibrálás után dE1.45 átlag, és dE5.1-es legrosszabb érték. Minolta 5400-nál egy ilyen kalibráció dE átlag 5.36-ról lett 1.44(!). Ez utóbbival a saját tapasztalatom is hasonló.

Korábban egyébként akartam írni ide, de még gyűjtöttem a tapasztalatokat, szóval ha valakinek jól jönne egy ilyen Advanced IT8 Target, de inkább osztozna a költségeken, akkor egy-egy személyes kalibrálásra odaadom. Nyilván akárhova nem tudok elmenni, de Sopron-Balaton-Budapest háromszögben időnként megfordulok.

Előzmény: Jegyzőkrém (7811)