komisz kuvasz kumisz Creative Commons License 2019.06.30 0 1 11462

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/szomoru_multidezes_-_a_romanok_elkoltoztettek_az_agyugyarat_gyorbol_-_video_fotok/2536291/

 

Az Antant 1919 augusztusa előtt sem járult hozzá, hogy a románok nyugati irányba elhagyják a magyar fővárost. Az amerikai-francia-angol-olasz tiszteket tömörítő katonai bizottság többszöri, egyre erélyesebb felszólítása ellenére sem voltak hajlandók mozdulni a románok a folyók városából. A helyzet odáig fajult, hogy október 3-án a románokat kötelezték arra: vonuljanak ki Győrből. A román tisztek érezték, hogy a nagyhatalmak türelme elfogyott. A Városházán bejelentették, hogy október 4-én kiürítik Győrt.

"Amilyen váratlanul tűntek fel, ugyanolyan gyorsan, egyetlen nap alatt távoztak a románok a városból. A tüzérség és a gyalogság kelt útra először, végül a lovasság. A városháza előtt búcsúbeszédek is elhangoztak. Cinikusan a románok megköszönték a győriek pozitív hozzáállását és úgy köszöntek el, mintha békét és nyugalmat hozták volna a városba a tanácsköztársaság bukása után. Mélyen hallgattak arról, hogy a polgári otthonokból képeket, faliórákat is eltulajdonítottak. Időközben Hegyeshalom felől megérkezett a nemzeti hadsereg. Az, amelynek élén novemberben Horthy bevonult Budapestre. Antant követelmény volt, hogy vonuló magyar haderő és hátráló románok között mindig legyen legalább 5 km távolság" - zárta szavait a megyei levéltár történésze.

Előzmény: lingellotgifridaz (11454)