jeriko2 Creative Commons License 2019.06.28 -1 0 66598

"Úgy beszélsz mint valami bróker!"
Próbálj meg eltekinteni a személyeskedéstől és felnőtt módra érvekkel vitázni.

"Illetve ha pályázattal csinálja,akkor nem is fektet be csak 2-300 ezret."
Igen, jelenleg amiért megéri, az az állami támogatás: nem kell kifizetned előre. Illetve a szaldó, ami ki tudja meddig működik (van rá egy fogadásom, hogy 20 évig jelenlegi formájában biztosan nem).

"Biztos van valami pénzügyi topik is,ennek inkább ott a helye.1-2 havonta mindig ez a számolgatás meg bölcselkedés megy napokig!"
Ha nem érdekel, ne szólj hozzá, fél ujjmozdulat hogy lefelé gördíts az egérrel, ennyire egyszerű.

Barcomp: 
A megtermelt áram árát figyelembe véve és feltételezve, hogy a szaldós rendszer megmarad, a napelemes rendszer kb. évi 10%-os hasznot termelő beruházás (befektetett tőke arányában). Viszont a befektetett tőkét nem tudod többé pénzzé tenni, a garancia 10 év után elfogy, a napelemes rendszerek ára feltehetően csökken, és jönnek ki jobb hatásfokú napelemek, a tied hatásfoka pedig csökken. Könnyen lehet, hogy 10 év múlva egy olyan rendszert, amit ma 2 millióért teszel fel, fel tudsz tenni 1 millióért is (10 évvel ezelőtt 100-150W volt egy panel teljesítménye, az ára meg 80-90eFt).
Ezért (mivel napelemes rendszer esetén is "fogy" a befektetett tőke), az elérhető éves hozam 5-6% körül van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy 20 év távlatában azért nem lesz "gondozásmentes" a rendszer, inverter javítás, panel cserére van esély.

Ha be tudod fektetni a pénzedet ennél jobban kamatozó helyre, akkor jobban jársz azzal; ha nem tudod befektetni csak kisebb hozamra, akkor pedig a napelemmel.

Viszont nagyon nagy kérdés a szaldó, mert annak módosítása igen valószínű a következő 10 évben, és az borítja a dolgokat - sajnos negatív irányban.
Ami miatt pl én is felrakattam a rendszert, meg javasoltam másoknak is, az a meglévő támogatás: 10%önerővel felrakható (nálam lakástakarék is játszott, amire közel 30% támogatás van).



Előzmény: Poc2 (66597)