Magányzoó Creative Commons License 2019.06.27 0 0 3080

"Igen, tényleg kabaré, hogy 5-6 vizsgázóból átmegy 1-2."

Valamikor 50-60 volt a vizsgázók száma. Akkor voltak klubok ahol a legtöbb kérdésre választ adtak, oktattak és a gyakorlatot is meglehetett szerezni. Ma mennyi maradt ami valóban működik?

Az mindig is így volt, hogy voltak akiket a forgalmazás érdekelt és léteztek az építők, konstruktőrök. Viszont mindenkinek az alapokkal tisztában kellett lenni és csakis így kaptak egyéni engedélyt. A rádió többtusát meg a rókavadászatot nem említem.

Az meg, hogy a CW nem alap ,köszönhető az átjátszókra kiadott engedélyek eszetlen osztogatásának. Ugye kezdődött a vakok és gyengén látoknak biztosított lehetőséggel, hogy nem kellett CW-ből vizsgázni és naplót se vezettek. Bizonyos értelemben ez érthető is volt. Számukra volt biztosítva a készülék és az antenna kiépítése is "társadalmi munkában". Utána valakinek az ötleténél fogva csak 2 ember kapott engedélyt mindenféle vizsga nélkül. A boldog és a boldogtalan. Elég volt tudni a mentő kérdést - milyen színű a mentő?

Azért ezt még megelőzte a nagy "rendcsinálási " szándék az úgynevezett "perkás" időszak ami megint nem hozta meg a várt eredményeket.

A technikai fejlődés miatt kezdett elterjedni a mobiltelefon ami már mindenféle megkötések nélkül lehetővé tette, hogy beszélgessenek bárkivel. Meg aztán odáig jutott a fejlődés, hogy valakik kitalálták, hogy úgyis van már olyan lehetőség, hogy a CW jeleket lefordítja és kiírja a kezelőnek. Akkor tanulni sem kell. Mint az oktatásban, hogy a helyesírást sem kell tanítani mert a PC úgyis kijavítja ha valamit nem jól ír.

Szóval vannak gondok.

 

Előzmény: HA5OPI (3076)