advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.06.26 -1 1 351283

"soha sehol nem hallottam arról, hogy bárhol a világban nagyobb mennyiségben hidrogént tárolnának"

Nézz utána, az USA-ban több tároló is van ilyen célra - és van országosnak mondható kiterjedtségű csőhálózat is mögötte.

Egyébként teljesen törvényszerű, hogy itt és most ez még nem elterjedt, pont azért, amit te is írsz - nincs még mögötte igény.

A H2 egyébként a legkevésbé "felgyűlős" gázfajta, borzasztó könnyű a szellőzését megoldani, lévén a létező legkönnyebb gáz, mindig azonnal felfelé megy, és olyan membránon-szigetelésen, ami a levegő számára légtömörnek tekinthető (így a hőszigetelést sem rontja el) akadálytalanul és rögtön átmegy.

A hidrogénrobbanás egyáltalán nem egy olyan gyakori és veszélyes történet, hidrogénüzemű autóval mélygarázsba is biztonságosan be lehet állni - a garázs felfelé kiszellőzése könnyen megoldható, ellentétben például a levegőnél nehezebb, így "tócsákba összegyűlő" PB-vel, nem véletlenül nem engedik azokat ilyen helyre behajtani.

De tudod mit - ha majd az lesz a feladat, hogy ki kell fejteni, mit miért nem lehet megoldani, akkor már most tudom, kit kell megkeresni... ;-)))

Érdekes módon a nukival, szaporító-reaktorokkal kapcsolatos, ennél semmivel sem kevésbé húzós, problémás alap-problémákkal valahogy nincs kedved foglalkozni, azok szerinted nyilván magától értetődő módon könnyedén megoldhatók lesznek, nota bene már meg is oldottnak tekinted őket (pedig akadhat köztük olyan, ami végül is ténylegesen ellehetetleníti az egészet)...

A kutya nem vitatja, hogy a pillanatnyi helyzet az, hogy a fosszilis alapú technológiai civilizációnk nem fosszilis alapúra leváltásához szükséges technológiák nincsenek még készen. Egyik sem. Ez sem, az sem, amaz sem. Nem tekinthető teljesen megoldottnak a hidrogén termelése, tárolása, felhasználása sem, ahogy a megújuló energiaforrások termelte áram ipari tárolása sem, de a hosszú távon fenntartható nukleáris, akár fissziós, akár fúziós energiatermelés sem. Egyik sem. Ha megoldottak, készek, és versenyképesek lennének - már át is tértünk volna rájuk...

De nem volt megoldott 80-100-150 éve azon technológiák egyike sem még, amelyeket meg ma minden áldott nap használunk. Megoldottuk őket, mert akartuk, mert hittünk a célokban, és mert képesek voltunk rájuk. Mert nem azoknak a véleményével foglalkoztunk akkor sem, akik bármiről, de tényleg szó szerint bármiről ki tudták fejteni, hogy az miért nem lehetséges, miért megoldhatatlan...

Előzmény: padisah (351282)