BJaca Creative Commons License 2019.06.26 -2 2 66541

A villamos áram ára két részből áll. Az egyik fele maga a tiszta villamos áram 17-21Ft bruttó. A másik fele a rendszerhasználati díj, vagyis az, hogy ott van a villanyvezeték amit karbantartanak, meg ebből a bevételből végzik az adminisztrációt, állítják ki a számlát, cserélik a villanyórát.

A szaldós rendszernél Te csak a tiszta elektromos áramot adod azért a 20 Ft-ért, és kapsz helyette 40Ft-osat a szolgáltatótól. Ha úgy tetszik, a szállítási díjat ők fizetik. 

 

Ha átkerül üzleti alapra, akkor kifizetik neked minden egyes kitermelt kWh után a 20Ft-ot, ha meg neked akkor kell áram, mikor nem termelsz, akkor vehetsz tőlük 40Ft-ért.

 

Hogy miért mentek bele a szaldóba a szolgáltatók, mikor látszólag veszteséges? Mert egyáltalán nem az nekik. Jelenleg még nem. 

Amit te kitermelsz 1kWh-t, azt valaki el is fogja használni, akinek nincs napeleme, és ő kifizeti érte a 40Ft-ot. Azt a szolgáltató nem vette sehonnan, tehát nem kellett senkinek kifizetnie érte 20Ft-ot, mégis kap valamelyik szomszédodtól 40-et.  Aztán mikor nem termelsz, és ők visszaadják az 1kWh-t, akkor már ott van a zsebükben az ára. Ők csak annyit éreznek, hogy kevesebb a forgalmuk.  Mivel viszont nagyobbat nőtt a villamosenergia-fogyasztásunk, mint amennyivel csökkentenék a napelemek, még a nyeresége is egyre nagyobb az utóbbi 4-5 évben.

Előzmény: SzZsee (66535)