Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2992

( Ez a szakmád és nem tudod az Ohm törvényt? Ajaj. )

 

Látom megint témánál vagyunk. Szívesen írnék egy több képernyőnyi értekezést, miért (lenne) fontos egy rádióamatőr számára a műszaki tudás, de süketek párbeszédének semmi értelme.

 

Amiben viszont tökéletesen egyetértünk, az a hivatalos felkészülési anyag fájó hiánya immár évtizedek óta. 1986-ban vizsgáztam, egységes tananyag már akkor sem volt. Ez akkor nem okozott ilyen nagy gondot, mint ma. Hiába van az NMHH-nak kiadott követelményrendszere, azokat mind végigtanulni és rutinszerűen tudni tényleg súlyos évekbe kerülne. Egy célirányos és gyakorlati tudnivalókat tartalmazó kérdéssor viszont megtanulható lenne és az elinduláshoz szükséges minimális alapot megteremtené.

Miért nincs ilyen? Az NMHH-nak sem kényszere, sem motivációja nincs, a rádióamatőrökkel való foglalkozás csak kiadás és energia, bevétel nem származik belőle. Tehát csak a nagyon kötelező minimumot fogja megtenni, ez logikus.

A rádióamatőrizmus társadalmi presztizse egyenlő a nullával, sem a politika, sem a civil társadalom nem ismer bennünket, ha egyáltalán hallott erről, akkor az vagy "valami öreg munkásőrök" vagy "akik mindent lehallgatnak" sztereotípiák szintjén. Saját érdekvédelmi szervezet sikeresen szétverve és a maradék romokban vegetálva, a tagság lassan kihal, utánpótlás nyomokban sincs. A rádióamatőrködés nem vonz reklámozókat, nincs lehetőség politikai vagy gazdasági haszonszerzésre, tömegbázisa nincs, tehát az érdekérvényesítő képességünk gyakorlatilag nulla. Innen elég nehéz megváltoztatni a rendszert. Akiknek lehetőségük van rá, hősiesen küzdenek, de nem szabad csodákat várni egy ilyen helyzetben. Ehhez képest elég sok mindent sikerült kijárni, de nyilván mindenkinek a saját baja fáj és szeretné, ha hipp-hopp azonnal minden jó lenne. Ilyen a jelek szerint nem lesz.

Marad a döntés, amit mindenkinek saját maga számára kell meghozni. Érdekli ez a dolog, vagy sem? Hajlandó érte küzdeni, vagy sem?

De könyörgöm, ne a kifogásokat keressétek és ne másban lássátok a hibát. Az a kudarc biztos receptje.....

 

 

Előzmény: Daniel's (2961)