XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2974

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is. Nem a kérdések és a rájuk adott válaszok vannak meg tételesen, hanem az anyag amiből kérdeznek. Nincs olyan, 1 A, 2 C, 3 B, 4 A a helyes válasz. De! Minden ami a vizsgához kell az elérhető. Nem a feszültségből és az áramból kell kiszámolni az ellenállást hanem az áramból és az ellenállásból a feszültséget?

Azon meg pár év aktív amatőr munka után gondolkodj, hogy miben tudnál segíteni az akkori "fiataloknak". Vagy újrakezdő nyugdíjasoknak. (Több van, mint kezdő fiatal.) Akkor tegyél valamit a rádiós jövőért.

Vagy szerezz rádiós tekintélyt akár szervező munkával. Nevelj utánpótlást, tanítgasd őket. Aztán ha van változtatási szándékod, add elő a törvényhozóknak. De lehet alapítani rádió klubot, rádiós egyesületet. Mint pl. a CB-sek HARC-a.

Dolgozz ki új vizsgarendszert. Aztán kiderül, hogy a többség és a hatalom támogatja-e? Ha nem, akkor marad a Kirchoff-törvény, Collins szűrő.

Operátori vizsga? Volt. Egy felelős állomásvezető felügyelete alatt kezdhetett forgalmazni a növendék egy rádióklubbon belül. A forgalmazási gyakorlat megszerzéséhez tényleg jó volt. Ma igen kicsi a realitása. Első éles QSO-imat én is így csináltam.

A műszaki részt akkor is pont úgy megkövetelték. Csak akkor még jó részt csövekkel.

Igen sokféle vizsgát tettem már magam is, ha már személyeskedsz. Nagy többségét elsőre. Igen furcsa és tőlem távol álló dolgokban is. Volt necces, buta kapkodásból és volt még neccesebb flegma trehányságból. De nem a vizsgarendszert akartam megváltoztatni.

Ha már sikeresen levizsgáztál, akkor pontosan tudod a menetet. Tudod, hogy ott a hatóság emberei tisztességesek, segítőkészek.

 

Előzmény: HA5OPI (2965)