_Berci Creative Commons License 2019.06.25 -6 0 351158

 

Ez az utobbi nehany nap megujulo forrasainak a termelese. A csucsidöszakban (mivel altalaban a nap del körül jo erösen süt) az lathato, hogy adott idöpontban a delej elöallitasahos szükseges CO2 mennyisege radikalisan beszakad (jobb oldali skala) es a ~250 g/kWh körül jar ...

 

Marpedig (mondjuk 2040-re) a jelenlegi megujulo resource-ok kb. duplazasa varhato (addig van meg ~21 esztendö). Vagyis, ugy 2040 körül vagy nem kell szamottevö mennyisegü fosszilis eredetü delej a rendszerbe ... vagy, ha eppen kell (iccaka nem süt a nap), akkor az indirekt modon a megujulokbol is nagy mertekben elöallit6o lenne.

 

Pl. szezonalis tarolonak kivalo megoldas lehetne, ha a nyari felesleges (!!!) napsütesböl hidrolizissel elöallitott hidrogent rögtön elhasznalnank (ilyen probalkozasok mar müködnek). Pl. az alacsony nyomasu gazhalozatban, különbözö ipari folyamatokban (szinten pl. cementgyartas, mütragyagyartas ...). Ezaltal a tarolokban letezö nemelegetett metant (amely vagy fosszilis eredetü, vagy nem) majd tovabb lehet tarolgatni es nehany honap mulva lehet felhasznalni ... Es igy tovabb. A lehetösegek tarhaza (közel) vegtelen.