Daniel's Creative Commons License 2019.06.24 0 1 2954

Üdvözlök Mindenkit! Lehet lesz, akit most magamra haragítok, lehet, hogy lesz, aki egyetért, megért. A véleményem ismét leírom. Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a vizsgára való felkészülésemben, anyagokat küldött, KÖSZÖNÖM! Nyolcadjára is részt vettem (valószínűleg utoljára!) Budapesten a Visegrádi utcában tartott rádióamatőr vizsgán. Gyerekkorom kedvenc hobbija a rádiózás. Rengeteg PMR rádiót nyűttem el, nagyon sok antennát építettem, kollineárisokat, Yagikat... Mai napig amikor szabadidőm akad kiülök a rádiómmal, szkennelem a frekiket, hallgatom a felettem elhaladó repülőgépeket immár több mint 10 éve. Szeretem ezt a hobbit. Tavaly nyáron elhatároztam, hogy leteszem a vizsgát, hogy saját hívójellel, hivatalosan használhassam az éter frekvenciáit. Az első vizsga nagyon rosszul sikeredett szinte mindenből megbuktam, igazából amolyan „szétnézek” dolognak vettem. A második vizsgára nagyon sokat tanultam. Forgalmazás egy hibával, biztonsági alapismeretek csont nélkül meglett, jog szintén. A műszaki bukó. Forgalmazásból a Dallos László vizsgáztatott. A vizsga után megkérdezte, ugye nem ez volt az első QSO-d? Mondtam nem, nem ez volt. Megdicsért mennyire szépen rádiózok, nem volt benne hiba. Ezermester gyerek vagyok, bármit is megjavítok, de a számolgatás, kapcsolások nem volt az erősségem. Ez után következtek sorra a bukó műszaki vizsgák, Harmadik, Negyedik, Ötödik, Hatodik, Hetedik, majd most, a Nyolcadik. Volt, hogy 40 pont kellett volna, volt, hogy csak pár. Utóbbi műszakin a rajzos feladatokat megcsináltam, egyenes vevő blokkvázlata, 5:1-hez feszültség osztó kapcsolás, szinusz jel és paraméterei. A feszültség osztónál nem oda tettem a kimenetet ahová kellett volna, áthúz, nulla pont a tizenhatból. Többi rajz okés. Karikázós feladatok, volt itt 4, 8, 20 pontos karikázós, zömét megcsináltam, de! Itt jött a buktató. Ohm törvénye, egész héten ezt tanultam. Három olyan válasz lehetőség volt, ami majdcsak megegyezett egymással, keverve kavarva, vizsgadrukkban rosszat karikáztam… nulla pont… Benéztem még az erősítő lineáris vagy nem lineárist, ha jól emlékszem 8 pont bukta! Össze is jött. Egyszerűen nem értem a pontok súlyozását… egy komolyabb vizsgán, pl Egyetem, OKJ, stb. 50 %-tól megvan a vizsga. Emelt érettségimen 25 ponttól meg volt a matek.. Innen Szabolcsból nyolc alkalommal mentem fel pestre, egy út vizsgadíjjal együtt olyan 25 ezer forintba kerül, ezt nyolccal szorozva 200 ezer magyar forint. Az első vizsgákon még annyira nem, de ahogy teltek a vizsgák egyre jobban azt vettem észre, mintha szándékosan csinálnák ezt. A vizsgázóknak kb 10 %-a állt fel sikeres vizsgával, a többit sorra buktatják. Mi értelme van ennek? Kb, az ötödiken rájöttem csak megyek felesleges tanulnom, mert úgy is bukás lesz! Elmentem hátha alapon…  Más feladatlap, ezeréves MHSZ es kérdés, a könyvekben nincs benne, bukó.

Ebben az évben megtetszett a horgászat, soha botot nem láttam, halat nem fogtam. Elmentem a Magyar horgász szövetséghez levizsgázni. Megkaptam a tananyagot, megtanultam, itt is van jog, fajismeret, tilalmak… Hibátlan vizsgát tetem. Halfelismerés. Ez nem sikerült. Kérdeztem most megbuktam? Oadjött az elnök, fiatalember, nem bukott meg, ezt a gyakorlatban fogja megtanulni, űzze a hobbiját belejön! Azért ezzel példálózom, mert ez is csak Hobbi! Rugalmasak voltak, fiatalok, kedvesek! Minden engedélyemet kiváltottam Magyarország területére, bárhol horgászhatok!

Itt a rádiózásnál minden vizsgán hallom félfüllel, a vizsgán, ki kellene adni a kérdéseket, ezt a műszakit nektek nem is kellene tudnotok…. Normális tananyag nincsen… Beszélgettem már több bennfentes emberrel is ott fent, szerintük is egy nagy kalap sz@r a vizsga. Csak azt nem értem minek szivatják az embereket? Ez amolyan hatalomvágy? Megbuktatom jót röhögők este? Mit gondoljon egy huszonéves éveinek közepén járó fiatal? Beleuntam az egészbe, rádiózok tovább ahogy eddig, ha bemérnek elveszik a rádiót, veszek még egyet. Egy évi feljárás díjából sok jó rádiót lehet venni. Környező országokban nagyon rugalmas a vizsga, fizetik az odajárást, fiatalok, segítenek! Itt sz@rnak bele mit tudsz mit nem. Azon gondolkodom, hogyan lehetne jelezni ezt egy felügyleti szervenek, hisz nekik is van, vagy akár egy ismerőshöz bejelentkezni külföldre lakcímmel, vizsgázni, magyarosítani, és ennyi. Vagy hagyni az egészet úgy ahogy van, letenni a rádiót, és megköszönni annak a pár embernek. Lehet most jön a szokásos válasz, tanulni kellene, sírni tudok, stb stb. Én úgy érzem mindent megtettem. Nem fogok mérnökire beiratkozni, hogy a műszakit megugorjam. Teljesen felesleges tananyag.  Vagy akkor már legalább mondanának egy árat és kész, ha máshogy nem lehet... De szerintem az, hogy egy hobbijának hódoló fiatalnak így elveszik a kedvét, erejét az egésztől úgy gondolom, nem teljesen az én hibám! Sok tervem volt, saját állomás, rádiók, antennák.. de így hiába... A legtöbb rádióamatőr fórumban benne vagyok, azon kívül hogy ki halt meg, mikor lesz a temetése,vagy eladó valami, más nincsen.  Aki megtisztelt hogy elolvasta, köszönöm! Már ennyit megért!