advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.06.24 -1 0 351067

Soha nem volt valójában olyan mértékben instabil a klíma, hogy ne lehetett volna földet művelni. Azok a változások lassú üteműek.

 

Ha meg az emberiség egy klímaváltozáshoz nem képes alkalmazkodni, ha nem tud mit kezdeni azzal, hogy egyes területek lakhatatlanná - mások meg végre lakhatóvá válnak - akkor miről beszélünk? Akkor úgysem leszünk képesek xart sem megoldani, ha ilyen szinten maradunk kicsinyesek, irigyek, erőszakosak, önzők és nacionalisták, ha mindig mindenki csak a "dögöljön meg a másik" alapon tudja elképzelni a boldogulását - akkor nem is kár értünk, akkor tényleg egy ragály vagyunk csak a bolygó testén...

 

Ahogy korábban már nagyon sokszor írtam amúgy: toronymagasan a legnagyobb globális problémának a túlnépesedést tartom, ha ezzel nem tudunk mit kezdeni, akkor technológiával esélytelen megoldani bármit is.

 

Egy egészségesen globalizálódott, nagyobb népcsoportok szükség/kényszer esetén ide-oda költöztetését gond nélkül megoldó-felvállaló, 1-2 milliárdosnál nem nagyobb (és ezt stabilan tartani képes) létszámú emberiség még a mai technológiai háttérrel is gond nélkül lehet képes alkalmazkodni kb: bármihez, ami tényleg reálisan előfordulhat. Egy 9-12 milliárdos, gyűlölködő, nacionalista-vallási fanatizmussal teli, ókori mentalitásban tobzódó emberiség meg úgyis állandóan egymásnak fog esni, találjanak ki a tudósok-mérnökök bármit is.

Előzmény: Auralianus (351057)