gombászok Creative Commons License 2019.06.23 -1 0 139139

Rókagombamártás: (ahogyan tegnap csináltam)

 

- 3 dkg vajon süssél le 15 dkg apróra vágott újhagymát(főzőhagyma, aminek már van feje, de még zöld a szára).

- külön pírítsál le 10 dkg finom füstölt húsos szalonnát(kolozsvári vagy bacon), csíkokra vágva, rózsaszínűre sütve, add a hagymához.

- dobjál rá két púpozott evőkanál lisztet, kissé keverd el(innen kezdve csak lassú tűzön), fehérborssal szórd meg.

- dobjál rá 60 dkg aprított, hosszában felvágott rókagombát(én nem mostam, sőt két napig tisztítás után hűtőben volt, szikkadt, ami még jobban kihozza az ízeit), most sózd meg, és ezt kavargatva sütögesd 10-15 percig, majd öntsd fel 3 dl habtejszínnel, 1 pohár natúr joghurttal és 2 dl vízzel, keverd csomómentesre.

Dobjál rá egy kis ág friss kakukkfüvet, és lassan forrald fél óráig. Kóstolgatva lehet tovább ízesíteni.

Ha nem lenne elég sűrű, tejes habarással sűríthető.

 

Köret: egyben sült marhacomb volt.

 

Előzmény: Bencuc (139136)