Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139136

Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.

 

Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.

 

Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.

Előzmény: gombászok (139129)