fargo Creative Commons License 2019.06.14 0 0 451802

Hogy a hernyóba tudná befogadni a makacs fejed, hogy egy hiba nem attól "rendszer szintű", hogy milyen rendszerességgel történik meg, hanem hogy az adott folyamatot működtető rendszer képes-e azt kivédeni vagy sem. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Max annyi hogy egy hibás rendszerben elvileg nagyobb eséllyel történik hiba. Elvileg.

 

Itt egy példa:

Ha van egy kereszteződésed, ahol egyszerre van mindkét irányból zöld, de baleset csak 5 évente történik, mert egyrészt alig van arra forgalom, másrészt meg az egymás útját éppen keresztező autók mindig éppen elkerülik egymást, attól még a baleset itt rendszerhibából adódik, és a rendszer alapvetően hibás, mert nincs a kereszteződés működése védve az ellen, hogy ne ütközhessenek.

 

Vagy ott van a mostanában az égből lepotyogó Boeingek esete: ott a gyártó által eltitkolt rendszerhiba miatt zuhant le 2 (vagy 3?) gép. Hiába repültek már ezeknek  gépeknek százai összesen csillió órát, ha a repülésbiztonsági rendszerükbe kódolva volt a tragédia, csak a bekövetkezés esélye alacsony volt. Attól ez még rendszerhiba.

 

Érted? Két dolgot keversz, meg okoskodsz olyasmin, amiről halvány fingod sincs.

Előzmény: Alex Raps (451801)