Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 5724

Sajnos, a helyzet ennel sokkal rosszabb. Regen ugyanis a butanak nevezett ember lenyegeben inkabb csak tanulatlan volt - de mergsuvegeltek a falusi tanitot, es ahitattal ittak a tudos emberek szavay, aki a vilag csudairol regeltek. Ahogy a 60-as evekbeli kivalo Het tonna dollar c. magyar filmben elhangzik: a butanak is megvolt a magahoz valo esze. (Vegtere is: jozan paraszti esz.)

 

Mara mar a kitanult ember elmeje is is begyepesedett. Klisekeben fogalmaznak, a tudomany jo esetben kritika targya, es nagykanallal beveszik a regen csak a balgaknak szant maszlagokat. A  mai ertelmiseg mar nem faklyavivo, nem almodoja a szep jovonek, es nem lazadoja egy bolygot eppen most tonkreyevo vilagnak.

 

Jefremov ugy fogalmazott, hogy egy cilivizacio akkor hanyatlik, amikor mar nem becsulik a szepseget. Na, ezt ki lehet pipalni. En azzal toldom meg, hogy halodo civilizacio jele az is, amikor mar az ertelmes ember sem tud gondolkodni (a "gondolkodas" samomra a sokszor a hatterben mehuzodo lenyeg, a Nagy Egesz meglatasa - ahogy az angol mondja [tukor-forfitassal]: osszekotni a pontokat.)

 

 

Előzmény: seci (5719)