Pályaőr Creative Commons License 2019.06.13 -2 3 42409


Trombitás utca-Lorántffy Zsuzsanna utca sarok.

 

A ZIL-164 még a Vasas-pályai omlás utáni tereprendezés résztvevője lehet 1962-ből. A rendszámból csak annyit tudok kivenni, hogy a karakterek normál méretűek, hogy mit tettek föléjük, azt éppúgy nem, mint a vezetőfülke homlokzati feliratát (Egyszer élünk...?).

Azon csodálkoztam, miért nem láttam én ezt annak idején, mikor nagyanyámék ablaka majdnem pont oda nézett. Az ám, csakhogy három éves voltam, és nem engedtek föl az ablakba (...ha meg fölengednek, akkor se tudom ezeket elolvasni...).

Odalent, a szemközti Trombitás 37-ben lakott Gáspár Sándor. Csak, mint SZOT-elnökről tudtam róla, de tessék megnézni, mi minden volt még:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gáspár_Sándor_(politikus)  

Azt nem is tudtam, hogy motorszerelőként kezdte a budapesti Steyr-gyárban. Én csak a fekete Mercijére emlékszem, meg a két rendőrre, akik legtöbbször pingpongoztak a kertjében.

/Szép villa volt egyébként a 37., valamikor Hajcsi Béla MÁV-főtisztviselő építtette 1933-ban. A lányát, Editet Doromby Károly, a Nemzeti Újság és később a Vigilia főszerkesztője vette feleségül. (Sokáig ez is volt a lap postacíme.) 1963-ig lett volna az épület adómentes, de addigra nekik már oly mindegy volt, miután a Párt rátalált a villára. 

Nem tudom, Gáspár Sándor előtt kié volt még a villa, utána Grósz Károlyé. Nem akármilyen hely volt ez, az utcában lakott Huszti Péter (házszámot nem tudok), a Pasaréti út 10. volt a nyilasház, a 8. pedig Jávor Pál villája./