Bogyó 2 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 54284

Tudom, hogy a sügérek nem pontylazacok, de kérdés, hogy mivel szemben agresszívek. Pont azért nem malawi-tavi sügérekre gondoltam, mert az https://akvaristalexikon.hu/ ezt írja:

 

Meggyhasú sügér: "Békés, és akár társas akváriumba is ajánlható faj."

Ramirezi sügér: "Igénytelen és békés"

Törpegurámi: "viselkedés: békés"

Vitorláshal: "VISELKEDÉS: békés, társas"

Neonhal: "A neonhal szívós és békés hal,"

 

Itt meg ez: http://diszhal.info/index.php

 

Meggyhasú sügér: "egy nagyobb (150-200) literes medencében nem rokon fajokkal kiválóan társítható,"

Ramirezi sügér: "Békés természetű, jól tartható kisebb halakkal, vagy más törpesügerekkel."

Törpegurámi: "Társas, de a hímek elszántan védik a fészküket.
Vitorláshal: "Békés, a nyílt vizekben úszik."

Neonhal: "Társas, rajokban él."

 

Az algázókat nem írtam ki, az azért talán nem kérdés, hogy társítható. Ezek alapján szerintem nem tűnik eretnekségnek az alapkoncepció. A vitorláshalnál több helyen írják minimumként a 150 litert, a többi simán tartható ekkora akváriumban, tehát helyszűke miatt se muszáj agresszívnek lenniük. Ilyen leírások alapján sokan meg se kérdeznék, hiszen ott van mindnél, békés. A szaporodási időszak meg majd kezelve lesz legfeljebb, de ott is van esély a problémamentességre.

 

A sügérek életének természetes rész az agresszió egy minimális foka, szerintem nem ugyanaz a helyzet mint egy késdobálós kocsmában. Csak ne legyen túl nagy a kockázat, ezért kérdezősködök, mégis, van-e aki  a konkrét terv alapján mégis mást javasol. Az egyéni eltérések úgy tűnik a meggyhasúaknál jelentősek, illetve a vitorlás-neon párosítás tűnik kockázatosnak, de nagyon sok helyen tartják őket problémamentesen. Állítólag kis korban a neonokhoz szokott vitorlások nem vérengzenek. De ezeket a kockázatokat is igyekszem mérsékelni, ezért lett egy minimumterv ancival, neonnal, ramirezivel.