M.Zoli Creative Commons License 2019.06.05 0 0 40165

Igen, es koszi a kepeket. Ezek az oldalra nezo kis radarok tenyleg erdekes otlet, erdekelne taktikailag hogyan hasznalhato.

 

Ami szamomra erdekes az a taktikai hasznalhatosaga ennek az L savu radarnak. Direkt Karlo Kopp cikkeit kerestem, hogy ne legyek vadolhato, hiteltelen forrasbol valo tajekozodassal. :)

 

Nos, taktikailag elsosorban a passziv felderito kepessegei hasznalhatoak, szerintem. Annal is inkabb, mert elmeletileg tudhat dolgozni parazita uzemmodban a kommercialis radiosugarzasok visszaverodeseit gyujtve.

 

Utanna a zavaro kepessegek, az IFF es legutolso sorban felderito radarkent. Miert?

 

Taktikailag regen rossz, ha a Su-57 elektronikus tamogatas nelkul kenytelen dolgozni valahol. Feltetelezem, hogy A-50, vagy kesobb A-100 tamogatassal dolgozik. Ilyenkor neki a legjobb, ha az L savot csak passziv uzemmodban hasznalja, no meg az X-et is. :)

 

Nezzuk, mi van a masik oldalon.

 

USA, vagy izraeli gepek nem nagyon szoktak elektronikus tamogatas nelkul dolgozni, igy nagy valoszinuseggel nekik is van L savu felderitojuk a levegoben, meghozza meretesebb, es nagyobb teljesitmenyu formaban, mint amire a Suchojok  " kis" antennaikkal kepesek. Persze ugyanez igaz Su - A-50 viszonylatban is.

 

Na most akkor Platon szerint az L savu radar levegobe emelese eleve kuldi a picsaba a komplett Stealth technologiat, csak eppen mar evtizedek ota repkednek AEW gepek, aztan az oroszok valamiert megis a Stealth vonalat eroltetik a Su-57-el. Nem olvassak Platont?

 

Na most terjunk vissza a taktikai helyzethez.

 

A Su 57 nekilat aktiv modban keresni az L savval. Ezzel gyakorlatilag kivilagitja magat, es az ellenfel AEW gepen ott fog orditani, hogy Su-57 vagyok, vagy Su-35 vagyok. Mennyivel kerul elonybe ha meglatja esetleg az F-35-ot, ha kozben o maga is leleplezodik?

 

Tetelezzuk fel passziv modban keres. Az ellenfel Link 16 jeleit keresi, pl. Ehhez viszont haromszogelnie kell meg egy masik sajat gepet bevonva, ami legalabb 2 par vadaszt jelent egymastol nagyobb tavolsagra, csak eppen a haromszogeleshez ok is oda-vassza sugaroznak egymas kozt, amit eppen az ellenseg tud felderiteni.

 

Summarum.:

 

-Ha van AEW tamogatas, akkor eleve azt kell hasznalniuk, nem a sajat radarjukat.

-Ha nincs AEW tamogatas, akkor bar hasznos kiegeszito kepesseget nyujt az L savu radarjuk, de eleve taktikai hatranyban vannak, ha az ellenfelnek van AEW tamogatasuk, azt a fedelzeti eszkozeik nem tudjak kiegyenliteni.

- Az ellensegnek sincs AEW tamogatasa, lehet, hogy elonybe kerulnek az orosz gepek, de azert ez a verzio nagy jatekososk ellen kevesse valoszinu.

- Az oroszok rendelkeznek AEW tamogatassal, az ellenfel nem. Ez elegge egyertelmu, nyilvan nagy elonyben vannak, amit meg novelhet a vadaszok L-savu radarjai az egyebb kepessegei miatt, de itt ugye a Stealth vadasz felhasznalas nem jatszik ( pl. Gruzia ellen ).

 

Summa summarum. :)

 

Biztos hasznos eszkoz lesz, de onmagaban nyilvan nem hozza el a Stealth technologia veget, valoszinuleg ezert fejleszt mindenki Stealth iranyba, maguk az oroszok is.

 

A pontatlansagokert elore is bocsi.

 

Előzmény: A ló túloldala (40160)