Kempingez Creative Commons License 2019.06.04 0 1 3973

Nem kell éretlen mézet pergetni, ilyen egyerű a megoldás. Ha nem tornyosodik a pergetőből kifolyó méz, akkor el kell napolni a pergetést. Akác esetében valóban nem szoktuk megvárni az egyébként ajánlott 50-75 % -os fedést. Nagyjából 20-30 % -ban fedett amikor már jó a sűrűsége, de ez változó. A keretet vízszintesen tartva ha enyhén megrázzuk és nem csepeg belőle a méz akár jó is lehet. A következő az hogy csinálunk egy próbapergetést, akinek sokkeretes sugaras pergetője van, ne rakja tele ilyenkor ha bizonytalan a méz érettségét illetőleg. Elég párdarab hogy lássuk milyen a folyékonysága, ha löttyen a vederben mint a víz, és krátert húz a felszínbe, akkor ennyi volt mára, a löttyöt jobb visszaetetni, 1-2 liternyit még nem gond. 

Tudom nem könnyű tapasztalat híján dönteni, néha bizonytalan is a dolog,  hűvös idő esetén, sűrűbbnek tűnhet a méz, melegben hígabbnak, de tévedést csak nagyon határértéken billegő méz esetében okozhat. 

Tudom a méhész szeretné végre a hordóban tudni a mézét, a vándortanyáról hazatérni, és különben is csak hétvégére van segítsége a pergetéshez. De így nem lehet méhészkedni, pergetni nem hétvégén kell, hanem amikor már érett a méz.