zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.06.03 -1 0 349798

Hogyne lenne vízoldható vegyülete, azért van a tengerben. De így nem, így kikerül a tengervízből, az lehet, hogy lényegesebb is mint az urán meg az arany mert pl a tonnhal már nem is ajánlott emberi fogyasztásra, folyamatosan nő a higany koncentráció benne, remélhetőleg paranoia, hogy 2050 ben már az óceánok megszűnnek mint élelem források. Nem, ez kivon higanyt is a tengervízből, a dolog jellegéből adódik, a használatban lévő higany mennyisége növekedik, persze csak jelképes mennyiségekről van szó..

Jelentősége amúgy semmi, a permaforstban 1 milió tonna van szilárd fém állapotban, egyelőre szép lassan olvad. Ehez képest jelentéktelen mennyiségekről szokott téma lenni. Pl 13 000 t van (vagy lesz?) egy németországi sóbányában tárolva, pedig repülőgépről nyugodtan ki is permetezhették volna, a millió tonna mellett semmi, ha az kiolvad mindegy ha ennyivel több, ha nem úgy jobb.

Ezzel a módszerrel egyébként lehet elektromos hajót is hajtani, 3kWh van tárolva 1kg nátriumban, (valószínűleg egyedüli lehetőség már a klíma változás ellen mert ez kivon a légkörből szén-dioxidot) kézenfekvő forrása a tengervíz sótalanítás, a közel keleten évi 2 millió tonna keletkezik. Csak hát a dolog gazdaságilag csak úgy lenne életképes ha szélesebb körben használnánk PVC-t, akor az egy kvázi szén-dioxid raktárként is működik, ha így készül. Persze majd kiszabadul abból a klór és megtalálja a párját a nátriumot amitől elszakították, de az több évszázad.

Előzmény: Pomber Béla (349796)