Cavill Creative Commons License 2019.06.02 0 1 15163

Sziasztok,

 

a Southern Railway kapcsán szeretnék még egy nagyobb részt releváns, kisebb részben off személyes visszaemlékezést megosztani. Ez egy 2013 szeptemberi kirándulás, amelyet a Southern Railway híres, 1903-as dannville-i katasztrófája inspirált anno:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wreck_of_the_Old_97

 

Ennek a történetét azért is ismerik igen sokan a vonatos érdeklődésú embereken kívül is, mert nagyon hamar megszületett a country balladája, amelyet számtalan előadó énekelt meg azóta is. Az alábbi két példa nem csak a jól ismert, híres előadók miatt érdekes, hanem a kisérő videók miatt is.

 

A Seekers feldolgozását korabeli fotók illusztrálják:

https://www.youtube.com/watch?v=4NZFoa4onB4

 

Johnny Cash változatát pedig a történet egy nagyon érdekes régi megfilmesítése kiséri:

https://www.youtube.com/watch?v=BC5mB8v_Brc

 

A történet alapja, hogy 2013 szeptemberében szolgálati úton voltam a virginiai Lynchburgben, amely Danville közelében fekszik. Mivel a balladát már nagyon régóta ismertem, elég természetes volt, hogy az egyik hétvégi kirándulás alkalmával megpróbálom a híres katasztrófa helyét megkeresni. A továbbiakat pedig meséljék el a fotók.

 

Üdv! S.

 

  1. Még 17 mérföld Danville...
  2. A város határában "belefutottam" egy harckocsi múzeumba. Nem vagyok különösebben militarista érdeklődésű, de ha már ott jártam, akkor bementem.
  3. Mit mondjak, leesett az állam a gyűjtemény nagyságától, rendezettségétől. Ha már arra jártam, akkor ezt is látni kellett.
  4. Még egy magyar PSZH-juk is volt egy magyar egyenruhás figurával!
  5. Ez pedig maga a mostani wrecksite az egyik irányba és
  6. a másik irányba nézve. Mint látható azóta országút halad itt a vasút helyett, de az út töltése és a mellette fekvő mélyedés érzékelteti, hogy miért épült itt az áthidalás anno, amelyen kisiklott és kitört az Old'97.
  7. Az emléktábla.
  8. Danville látképe, ez a rész egy korábban virágzó, de azóta inkább leépülő részeket mutat. A képen a távoli víztorony az érdekes, mert az vasútállomás közelében áll, amelynek felkeresése a következő célom volt.
  9. Az állomás "utcai" oldala.
  10. Egy régi N&W caboose kiállítva, amelyet belülről is meg lehetett tekinteni.
  11. Egy klasszikus állomási REA kézikocsi.
  12. Az állomás a caboose-ból nézve, s
  13. egy közelebbi képe. Szép, klasszikus, renbentartott épület.
  14. S igen, szerencsém is volt, mert amikor ott nézelődtem, akkor átviharzott egy gyönyörű hosszú NS tehervonat is!
  15. Az állomásról nézve a közeli hopper <> truck átrakó vágányok is látszottak.
  16. Ime közelebről.
  17. Az egyik raktárépületben pedig aznap éppen egy hely klub moduláris pályája volt kiállítva, de sajnos amikor odaértem, akkor éppen zárták a rendezvényt, s már csak ezt a képet tudtam lőni a bejáratból.