Krisz101 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 13377

Sziasztok! Több matrackereskedő cég az általuk árult habmatracokhoz előírja a rugós ágyrács használatát vagy vásárlását, persze főleg utóbbi lehetőséget kommunikálva.

Az egyik franchise, sajnos pont ott találtam olyan jobb minőségű habmatracot, amire nekem szükségem lenne, odáig ment el, hogy kijelentették:
Már a számlára/garira ráírnák hogy nekem nem jár garancia mivel merev ágyrácson használnám. Sajnos a nézelődésnél elszóltam magam az eladónak hogy merev ágyrácson akarom használni és a rugósat utálom. Erre már emlékeznek.

Tehát 0 km-től nem járna gari az ő álláspontjuk szerint.
Amikor kérdeztem hogy ezt mégis hogy, akkor különböző eladók különböző válaszokat adnak de a lényege, hogy a gyártó követeli/ellenőrzi ezt és ők eleve el akarják kerülni a vele való vitákat.

Én ezt az egészet baromi irreálisnak érzem EU-n belül hisz a gyártók épp a magasabb felelősségvállalás irányába mennek el mindenhol.
itt szó esett a matrac aljáról készült fotó küldözgetéséről,
a matrac helyszíni bevizsgálásáról
vagy annak beküldéséről a gyártóhoz...

totál elképzelhetetlennek érzem ezt egy német, osztrák, stb piacon... 

Nem lehet hogy ez totál kamu és a forgalmazók találják ezt ki? (már a kika is) és ha megkérdeznénk a gyártót akkor csak nézne h miről beszélünk?
Vagy ha nem, akkor ezt hogyan lehet nagyban csinálni EU fogyvédelmi szabályok mellett? Ezt hogy nem szúrja ki senki?

ill az is megfordult a fejemben esetleg a nagy hangon dicsért svájci, HR, HD, stb habok a valóságban rúgós rács nélkül kikoppannak 1-2 év alatt átlagember alatt (ami elég durva lenne) - tehát ők már elején sejtik h baj lesz belőle és azért erőltetik a dolgot?

köszönöm előre is a véleményeket, tapasztalatokat.