W_B Creative Commons License 2019.05.24 0 1 18891

Szia!

 

Nézd, rendes srác vagy, ezért egy jótanács, remélem nem haragszol meg érte; ha tétje van a dolognak, akkor csináltasd meg egy vegyésszel. Pláne nagyobb mennyiségben.

A metil metakrilátról csak annyit tudok kapásból, hogy stabilizátor nélkül peroxidosodik, és spontán polimerizálódhat valamilyen iníciálás hatására. De nyilván ennek van irodalma, utána kell nézni.

 

"Megint kipróbáltam a MgCl2 -6H2O-t, kitettem szabad levegőre,és már kb. egy óra múlva nedves lett a felszíne,másnapra elég sok víz összegyűlt."

 

A fizikai alapú vízkivonás egyensúlyi folyamat, tehát a MgCl2.6H2O a nedves levegőből vizet szív, elfolyósodik, de szerves oldószerben simán lehetséges, hogy 1% víztartalommal tart egyensúlyt.

Ezt ki lhetne mérni (szerves fázist adott körülmények között MgCl2.6H2O-val kevertetni, aztán pontosan meghatározni a szerves fázis víztartalmát, pl. Karl-Fischerrel; vagy alaposan megtúrva a táblázatokat talán a szakirodalomból is ki lehet szedni az adatot, de minek..?

Időpocsékolás.

Használj ismert, biztosan jó hatású szárítószert, amiket írtunk.

 

Fagyasztás; nem tudom, hogy az EA képez-e valamilyen eutektikumot.

Ld. előző pont; meg kéne pontosan mérni a víztartalmat.

 

"de mi van,ha pl. a monomer és a NaOH reakciója során jelentősebb mennyiségű gáz keletkezik,és a hosszú kevertetés alatt szétrepeszti az edényt."

 

Eleve nem nagyon szoktunk zárt edényben kevertetni semmit. :) Csak ha kimondottan indokolt valamiért.

 

A rázótölcsért is összerázás után meg szoktuk nyitni egy pillanatra, hogy az esetleges túlnyomás lefújjon.

A rázótölcsér szára semleges irányba nézzen, mert a nomás simán kifújhat egy pár csepp NaOH oldatot, ami szembe kerülve vakságot okozhat. 

Előzmény: Dr Nickelsdorf (18889)