Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2019.05.24 0 0 22


Ez most dupla teszt, mert egyrészt objektív teszt, másrészt azt tesztelem, hogy hogyan néz ki az irományom a fórumban, menniyre kuszálja össze a tördelést.

 

= Megjegyzések =

- A gépváz Panasonic GX7, mindegyik teszt kép ISO 400 -on készült.
- Az oroszlános (DoF) képeknél automatikus volt a fehéregyensúly, de a könyvespolcos (light és speed) képeknél fix 2500 Kelvin, mert a sólámpától csúnya horror-piros volt minden.
- Tárgytávolság: Géptől az oroszlánig: 1 méter. Oroszlántól a falig: 1 méter. Az oroszlán kicsit nagyobb mint egy ember feje.
- Az f~1.7 jelentése: nincs jelölve, ezért csak cirka odatekertem ahol nagyjából lennie kéne. (Tudom, nem lineáris.)

 

= Első benyomások =

- Pici. Ezzel nem lehet menőzni, senki nem fogja azt gondolni, hogy: "Na! Megjött a Fényképész Mester Úr!", amikor meglátják ezt nálad, szóval csajozásra ez nem jó.
- Kivéve ha hobbyfotós a csaj, és elalél a 0.95 felirattól, de valljuk meg, az ilyen ritka és drága lányok többnyire már elkeltek... :-)
- Illik a mérete a Pana GX7 -hez, könnyű vinni, könnyű rajta kezelni, jól illik a Micro 4/3 filozófiájához. (A méret és tömeg csökkentésre, és a hordozhatóságra gondolok.)

- Tömör. Jó súlya van, egyáltalán nem üres-gagyi kínai piacos vacaknak érződik. Ha vakon veszed kézbe, akkor olyan érzeted van, hogy biztos valami drága műszer van a kezedben.

- Pontos. A gyűrűk nem lötyögnek, olyan szépen csúsznak, mintha mézzel olajozták volna meg. Egy kicsi induló ellenállás és utána sima csúszás, végig szorosan siklik. Tökéletes.

- Csomagolás: Szubjektív dolog, de örültem, hogy nem a netről ismert világos, bőr utánzatú állati giccses dobozban érkezett.
- Helyette egy minimalista, fekete erős vastag kocka alakú karton doboz, amiről lehúzható a szintén teljesen kocka teteje, így dupla oldalfallal van védve a tartalma.
- Benne kemény szivacságyban egy kis, övre akasztható, zippzáras tetejű tároló szütyő, mégpedig az a belül vastagon bélelt fajta. Plusz védelem, és jó a szütyő is, örülök neki!
- Az objektív tárolóba az objekív egy plusz műanyag zacskóban, első-hátsó lencsevédő kupakokkal ellátva került bele.
- Árnyékoló nem jött hozzá, de ez pár dolláros tétel az aliról, szóval nem zaklatott fel mélyebben a hiánya. Az objektív tároló szütyő mindenért kárpótol szerintem. :-)

 

= Használat közbeni tapasztalatok =

- Idegesítő, hogy reflexből pont fordítva tekerném a fókuszt, mert a Pana obikon a zoomot pont fordítva kell tekerni az előre-hátra viszonylatában.

- Még gyakorlatlan vagyok a MF terén, de legalább fejlődőképes, ez matematikailag kimutatható az első és az utolsó képcsoport között mérhető hibás képek számának a különbségből.

- A Focus Peaking sokat segít, kevés a rontott kép ha lassú a téma.
- Amikor a két kölyök nagy köveken "sziklát mászott", talán két-három kép nem ott volt éles ahol szerettem volna, a cirka két tucatból.
- Amikor a 4 éves fiam egy (nem használt) vasúti vágányon páros lábbal ugrált felém talpfáról-talpfára: 9 képből egy sem sikerült.
- Az ilyen gyors helyzetekre nem vagyok elég rutinos, jól jött volna az Auto Focus, de az ugye nincs.
- Még nem próbáltam ki, de lehet, hogy beválik az, hogy nem egy, hanem hármas sorozatot lövök, hátha pont belesik az egyik képen a gyerek a fókuszba.

- Néha fel kellett tekerni magasabb f értékre, mert a két gyereknek hiába mondom, hogy légyszives maradjatok egy mélységélességi síkban, tojnak a fejemre. Elvégre gyerekek. :-)

- Nagyon jó az f0.95, mert jól ki lehet vele emelni egy-egy szereplőt a társaságból.
- Például amikor családi összejövetelen ahol közel ülnek egymáshoz, és ferdén oldalról fényképezel.
- Vagy valaki mögött közel áll másvalaki, akiről szeretném elterelni a figyelmet, mert az adott kép "nem róla szól".

- Sokat fotózok beltérben, kevés fényben, így jó a nagyobb nyílás, de nem katartikus élmény, mert eddig magasabbra vett EV értékkel szoktam megoldani a sötétebb helyeket.

- A gépészkedést még szokni kell, hogy rutin legyen a két gyűrű állítása.
- Ha mondjuk fél év múlva is ilyen béna leszek, az szomorú, mert akkor kérdéses, hogy megérte-e az árát számomra.
- Ha viszont fél év múlva már flottul mennek ezek a dolgok, akkor egyértelműen jó vétel volt hosszú távra tekintve.

 

= Benyomások az elkészült képekről =

- A közeli portré jellegű képek jobban tetszenek ezzel mint a Pana 25/1.7 essel.
- Nehezen tudom megfogalmazni, hogy miért, talán az "életszagúbbak" szó írja le a legjobban amit érzek. Vagy ez csak az újdonság varázsa? Fene tudja... :-)

- A természetes képeken, f0.95 értéken fellépő él lágyulás és vignetting abszulút nem zavaró, mert a téma középen éles és szépen kiemelt, odavonza a szemet.
- Csak akkor válik zavaróvá, ha az ember kifejezetten kritikusan, hibákat keresve vizsgálja a képet. Ha csak nézed a képet, nem rontja el a hatást.

- A bokeh némelyik képnél nagyon zavaró, némelyiknél viszont "csak" kifejezetten karakeres képet eredményez.
- Az apró mintás kontrasztos háttér esetén zavaró a vonalak szétesése, duplázódása, időnként túl agresszív a háttér az én szépérzékemnek.
- Kevésbé kontrasztos háttér esetén nem zavaró, kevésbé látszik, vagy egyáltalán nem látszik a vonal duplázódás az elmosás miatt.
- Függ a háttér távolságtól is, példa: P1180442_two-trees_different-bokeh_cut.jpg
- A háttérben a baloldali kis fa lombja rendben van, de a jobb oldali (világosabb) fa nekem nem tetszik, túl harsány, éles, bántó.
- Itt is igaz, hogy ha az ember egymás után nézegeti a képeket, a tartalmukat, rajtuk az embereket, akkor nem szúrja ki a szemét a csúnya mosás
- De ha nem a kép tartalmát, hanem magát a képet vizslatja, akkor hamarabb megakad a szeme az ilyen egyenetlenségeken mint a Pana 25/1.7 -el készült képek esetén.

- Csak a teszt képeknél lépett fel eddig flare, a rendes hétköznapi használat során még nem. Árnyékolót nem használtam, mert még nem érkezett meg.

- Sokkal jobbak a gyerekekről közeli háttérrel készült fotók (például a szobában, a szekrénytől fél méterre) mint a Pana 1.7 -el, mert erősebben mos, kiemeli a gyereket.
- Szerencsére az ilyen közeli háttérnél (a tárgy mögött kevesebb mint egy méter) nagyon ritka a csúnya mosás, pech kell hozzá, például megfelelően vékony/vastag könyvek sorozata.
- Nagyjából ez volt a fő cél, ez volt az ok amiért megvettem, így jelenleg örülök, hogy megvan, és nem szándékozom (veszteséggel) eladni, ami a B terv volt, ha nem válna be.