Creativus Creative Commons License 2019.05.20 0 0 12

(Befejezés)

A sötét képet mutató kitérő után némi megjegyzés, konklúzió:

Az elmúlt társadalmak nem véletlenül vezettek be egyre szigorodó korlátozásokat, mert nem ismerték az emberi természetet, köztük az azt befolyásoló hormonokat. Csak azok maradtak fenn, amelyekben a korlátok létrejöttek, a többi kihalt. A legtöbb esetben persze a nők itták meg ennek a levét. A Feminista, Szexuális és Kulturális Forradalom (ez a teljes neve), kihúzta a fenntartó szelepet, és a hatása nem marad el.

Ma még visszájára fordíthatjuk, ráadásul a tudásunk birtokában sokkal okosabban, és kevésbé megterhelően. A válságot nem kerülhetjük el (15-20 év) de az időtartamát lerövidíthetjük, ha visszaállítjuk a demográfiai mutatót. Nem politikusok, hanem gondolkodó kutatók mondják ezt az elemzéseikben. A Kulturális Forradalom a hanyatlással a tudományt értékeli ugyan le, de tudunk-e még hallgatni azokra, akiket szintén igyekeznek lejáratni külső erők? Vagy önérdekű, tudománytalan terveknek hiszünk?

Szemléletváltásra van szükség!

És a topiknyitónak:

Rengeteg - ehhez kapcsolódó - ismeret volna még, de a terjedelmi okok gátolnak. Ám figyelembe kell venni, hogy az eseted konkrétumokban ugyan egyedi, de mégis általános. Ez persze nem vigasz. Ugyanakkor mind férfinak mind nőnek meg kell érteni, hogy az elmúlt 50 év olyan tudatlansághalmazzal áldott meg minket, amelyek fájdalmak sokaságát hozta a fejünkre.

Részben megértőnek is kell lenni, s tudni, hogy az eset nem szeretetlenség, de itt még fontosabb a másik oldalnak az, hogy a nőt megértse: Ő más, másképp érez, és az ilyenek súlyosan érintik, bármennyire is nem hiszik ezt el a férfiak. Ugyanakkor van valóban a dolgoknak egy másik oldala, amelyről abszolút nem esett szó. A házasságban élésnek a szintén meg nem tanult tudománya, mert nem csak egymás mellett élésről van szó. S ez mindkét félen múlik, s mindennapos küzdelem. Ez a tudomány egyre bővül, nagyon sok a tananyag, bár csak kevesen ismerik. S általánosságban (költőien) kérdezem csak meg:

- Ismerjük a nő és a férfi közti összes különbséget? (vagy csak a téves hiedelmeket?)
- Ismerjük az öt szeretetnyelvet? (minőségi idő, szívességek, ajándék, elismerő szavak, testi érintés)
- Ismerjük az ember 4 alapigényét? (szeretve lenni, értékesnek lenni, tartozni valahová, szabadnak lenni)
- Ismerjük-e a különbségekből adódó kommunikációs defekteket, és azok kezelését?
- Ismerjük-e a a lehetséges konfliktusok fajtáit? a konfliktuskezelést?
- stb.

Csak néhány alig ismert "reklámszerű" villanás a sok száz apróság közül:
- A férfit, ha stressz éri - "elvonul a barlangjába", a nő ki akarja beszélni magát.
- A férfi a feladatot egyedül akarja megoldani. Idegesítik a kéretlen tanácsok.
- Ha a nő beszél a problémáiról, nem kívánja, sőt zavarja, ha azokat feladatként értelmezi a férfi, és megoldani akarja (neki a beszélés a megoldás), helyette együttérzésre van szüksége.
- A férfi időnként - mint egy gumikötél - eltávolodik a nőtől, de vissza fog jönni, noha a nő azt gondolja, hogy a távolodás örökké tart.
- A férfi tesztoszteron vezérelten úgy működik mint ma egy mesterséges intelligencia: Villámgyorsan kikeresi az agyában lévő "fiókok" közül a megoldást hozó tartalmat, és gondolkodás nélkül végrehajtja (pl. vadászatnál ez előny volt anno). Ha nem talál megoldást, stressz éri (kortizol termelődik), majd ettől a tesztoszteronját egy aromatáz enzim ösztrogénné alakítja, és ettől a lassabb, de logikus megoldás keresésére vált (a férfinél nem termelődik magától ösztrogén). Ha így sem talál megoldást (ahogyan a nőnél is), akkor ez dühöt, majd agressziót vált ki (nőstényoroszlán haragja).
- stb. stb. stb.

És még egy ma egyre több helyen ismertetett helyzet, ami sok kapcsolatra jellemző lehet:

A nő - a feminizmus eltorzult hatása miatt - gyakran fiús viselkedést vesz fel, ami a férfiak számára nagyon imponáló, jópofa, és díjazott (ez a nőnél több tesztoszteron termelődést jelent). Hosszú távon ez tartós stresszt eredményez neki, külsőleg is mutatkozik hatása, és testi tünetekkel is jár. Egy ilyen nő főnökként jól megállja ugyan a helyét, ám konfliktusban a dühkirohanásai, amelyet - beszédigénye miatt - állandóan ismétel, elviselhetetlen lesz. Párkapcsolatban ez a nő férfias jellegével a férfiból nőies reakciókat kényszerít ki, a férfi elnőiesedik, s a nő tovább férfiasodik. Idővel a férfi - tudat alatt - azt érzi, hogy egy férfival él együtt, pedig nőre vágyik. A megcsalások egy jelentős részében a férfiak a kitöltött tesztben bevallják ezt mint okot.

Előzmény: Creativus (11)