Creativus Creative Commons License 2019.05.20 0 0 11

(folytatás 4)

Bár nem a topik témájáról van itt szó, de pont a hűtlenség széleskörű elterjedése okozza a családok boldogtalanságát, s ebből következendően a társadalmak rossz közérzetét, és a következményeket, amely mindezt csak tovább rontja. Topikok tucatjai nyílnak az utóbbi időben ebben a témában, tehát nem elhanyagolható a helyzet.

Ha a népesség fogy, az nem csak azt jelenti, hogy kevesebben leszünk. Az emberi lét viszonylag hosszú, és még ma is nagyon sokan élnek azok közül, akik a II. VH után születtek. Ők a BabyBoom nemzedék, s nálunk ők még a "Ratkó" gyerekek is. S ők voltak azok is akiken végigsöpört a szexforradalom 50 éve. Nekik még - a nézetbéli tehetetlenség okán - születtek gyermekeik, bár a demográfiai grafikonok szerint némileg kevesebben, ám az unokáiknál észrevehető kiugrás szinte teljesen hiányzik! Van egy mutató, amelynek a népesség fenntartásához 2.1-es értéken kellene állni, amely azonban ma már csak 1.4, de nem csak nálunk, hanem átlagosan az egész világon a fejlett civilizációban. Csak a III. világ szaporodik el mellettünk! A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha ez 1.3-ra csökken, akkor az a népesség idővel kihal.

Megdöbbentő az utóbbi időben előkerült régi tudományos elemzés következtetése, amelyet J. D. Unwin készített még 1934-ben! Ő akkor a civilizációk fellendülését és hanyatlását vizsgálta, és eléggé önkritikus vizsgálatában az eredményen maga is meglepődött (azt írta, hogy ha tudta volna mire jut, akkor bele sem kezd a kutatásba). Mindenre kiterjedő történelmi kutatása alapján 80 olyan társadalmat talált, amelyekben a kultúra nem indult fejlődésnek, hanem megrekedt. Ám 15 olyat is talált, amelynél a felvirágzás megtörtént. S ezekre mind jellemző volt - másokra nem -, hogy akkor következett be, amikor racionális okokból, hosszú viták után bevezették a szigorú monogámiát. Semmi más nem okozott soha sem fellendülést. S hosszú idő múltán, amikorra az okok már feledésbe mentek, a nép elnyomásként megélvén ezt a korlátozást, lazított rajta. És minden esetben ez okozta az adott civilizáció hanyatlását. Azt is felfedte, hogy a bevezetést követően kb. 3 nemzedék után vált jól felismerhetővé a felvirágzás, és a lazítás után is 3 nemzedék volt, amíg a hanyatlásnak komoly jelei mutatkoztak (egy nemzedék még végigélvezte a virágzó kultúrát). Ez az időtartam (60-70 év) nemsokára lejár, hiszen 50 év már eltelt.

Miben fog mindez megtestesülni? Már ma is rengeteg jel mutatkozik, de a legfontosabb, amelyre már rég figyelmeztetnek a kutatók: a "népesség elöregedése". Ma már Kína is ezzel küzd, bár ott az "egy gyerek" miatt, de Japán is felocsúdott. Nagyon sok öreg lesz (azok akik ma legtöbben MI vagyunk), de hozzájuk képest kevés munkaképes a fogyás miatt, ami a lazítás közvetlen következménye. Nem lesznek elég források, s a szolgáltatások is akadoznak majd elviselhetetlen hosszú várakozási idővel (pl. egészségügy). Kicsiben ma is jelentkezik ez mindenütt, nem csoda, hogy a fiatalokat külföldre csábítják, ahol még van tartalék. S mi lesz a nyugdíjjal? Sokan abban bíztak, hogy nem baj ha kevés a gyerek, aki majd gondozná őket, a nyugdíj majd segít. De miből? A biztosító miből fizet, ha nem jön be elég pénz? A Bank miből adja vissza a megtakarítást, ha nincs aki a hiteleket törleszti? Komoly katasztrófa elé nézünk! S senki sem fog gyerekre áldozni akkor, amikor az öregek miatt magára sem jut. Hiába tudja, hogy ugyanez a sors vár rá.

(befejezés jön)

Előzmény: Creativus (10)