papp68 Creative Commons License 2019.05.20 0 0 3408

Tiszteletem az Uraknak!

Kerítés(alap) burkolás, bevonatolás, fedőlap készítés témakörben kérném segítségeteket, az alábbiak szerint.

A képen látható kerítésalap úgy készült, hogy egy kb. 40-50 éves nagyon masszív beton kerítésalapra ráépítettünk egy sor zsaluköves magasítást, amit felül egy kb. 4-5 cm vastag vízszintező betonozással zártunk.

 

1., Ezt a kerítésalapot szeretném végleges formájába hozni, a lehető legolcsóbb, ugyanakkor tartós és esztétikus megoldást választva.

Nézegettem különböző kő és műkőburkolatokat, de szerintem olcsóbban jönnék ki ha valamilyen textúrázott betonfelülettel 'vakolnám' egybe a kerítésalapot, amit utólagosan valamilyen nagyon strapabíró vízálló festékkel tennék esztétikusabbá.

Valami ilyesmire gondoltam.

Minek nevezik az ilyen lábazatokat? Én valamilyen misungos anyagra gondolok, de nincs hozzá receptúrám. Csináltatok már hasonlót? Milyen arányban kell összekeverni az összetevőket? Mennyire kell képlékenynek lennie a masszának, hogy lehessen vele dolgozni?

Mennyire tapad a massza a régi betonhoz? Mivel kellene kezelni a régi betonalapot, hogy hozzá is tapadjon a fedőbevonat?

A drótkefézés és lemosás mellett kell valami vegyi tapadóhidat képezni? Milyen anyaggal, hogyan?

 

Gondolom előzetesen célszerű a lábazat teljes függőleges felületére (mindkét oldalt) fém rabichálót szerelni, hogy utólag ne repedezzen meg az illesztéseknél a legkülső (misungos) felület.

 

Gondot okozhat, hogy a kerítésalapban sehol sincs vízszigetelés?

A régi alap jelentős része a földben van. A ráépített zsalukő alá sem tettünk be vízszigetelést. Elvileg a talaj felől az egész szerkezet tud vizesedni. Ez veszélyeztetheti a textúrázott misungos bevonat fedőfestését? Leválhat a festés?

 

 

2., Szeretnék az alapra valamilyen vízvető fedlapot tenni. Gondolom betonból lenne a legolcsóbb.

Mi a jobb megoldás:

- Zsaluformában, bevasalva legyártani kb. 1m hosszúságú, vízorros darabokat és azokat tenni -kültéri csemperagasztóval- a  kerítésalapra, vagy

- közvetlenül a kerítésalapra kialakítani egy zsaluzatot, ami mindkét oldalt túllóg az alapon (vizvetés miatt), és ezt kiönteni betonnal?

 

Milyen anyagokból lehetne strapabíró és víztaszító fedőlapokat gyártani házilag?

Terveim szerint vagy anyagában színezném, vagy utólagosan olyan víztaszító betonfestékkel vonnám be, mint a kerítés alapját.

 

 

Talán kissé bő lére eresztettem, de érdekelne hozzáértő véleményetek, javaslataitok. Mielőtt még rossz irányba indulok el.

Előre is köszönet minden segítő hozzászólásért.