spapda Creative Commons License 2019.05.19 0 0 165962

Kb. minden nagyobb városban van egy-két öreg órásmester, akihez el lehet vinni ilyen órát. Családból, barátoktól több hasonló állapotú, nem igazán értékes, de menthető állapotú óra került hozzám, többsége még járóképes állapotban. A helyi mester 8-12e Ft-ért hosszú évekre működőképessé tette őket: teljes szétszedés, olajozás, nagyon kopott vagy törött alkatrészek cseréje (van nála vagy ezer óra szétszedve alkatrésznek, mindig talál passzoló darabot), esetleg plexicsere.

 

A számlapot, tokot felújítani (vagy cserélni) szerintem értelmetlen dolog, mert egyrészt aránytalanul drága az óra értékéhez képest, másrészt elvész vele az óra bája, a patina, amely kort és történetet ad az órának. Nekem is van több "ragyás" krómozott darabom, de mindegyiket így hordom, nem is akarom, hogy fiatalabbnak, kevésbé viseltesnek tűnjenek. Ez is egy műfaj. És a fent említett korrekt szervizzel garantált, hogy az alkalmi hordás mellett tényleg örök darab egy ilyen óra.

 

Érdekes tapasztalat például, hogy mennyi óra végezte régen a fiók mélyén egy rugótörés vagy felhúzótengely kopás miatt, miközben minden más megúszta minimális kopással. A fenti karbantartáson túl már csak egy új szíjat szoktam választani (másik nagy tapasztalat, hogy meglepően ótvar, sokszor szélességben és hosszban sem passzoló szíjakat raktak az emberek normális svájci órákra), és máris hordható, szalonképes órája van az embernek.

Előzmény: APT (165961)