Wordan81 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 41674

Azt hogy "mi jó" ezer paraméter határozza meg. Most nem fogok közhelyekkel dobálózni hogy seeing, transparency stb. mert ezeket sok helyen olvasni. A valódi látómezőt viszont át kell számítani arra, amit a csőben látni.


Véleményem szerint kellene egy nagy látómező, kis nagyításra, "pásztázandó" az eget.
Galaxis halmazoknal ez Isteni élmény. Illetve egy köztes, kb 60, 70xes nagyításra. Az
Explore s.ről sok jót olvastam, szerintem jó választás, de hangsulyozom, nem kerülheti ki a srác a gyakorlat elsajátítását, és ezeket kissé olcsóbb optikákkal is elkezdheti! Eléggé jók a GSO-k!!!! Az szuper, hogy a fiú ennyire vágja a témát, de ha most ilyen cuccal kezd, hova fejlődik később? Úgy értem itt is igaz, hogy fő a fokozatosság elve. Van az a mondás "nincs olyan csillagász, aki mindent látott volna, amit egy 150mm-es tükör megmutatni képes".

Bolygókra rövid fókuszú darabot ajánlanák, leginkább orthót, de inkább mégsem, kényelmetlenek. Bolygókhoz nem szükséges a nagy látómező! Ekkora tükörrel a nyugodt levegő ritka " madár" ezt ne feledjétek, s ez bolygóknál sarkalatos pont. Nem tudom hátha itt valaki tud segíteni hogy ekkora Dobsonban hogy muzsikálnak a Planetary-k? Rövid fókuszban ezek bolygókra nagyon jók.

 Egy szó mint száz, GSO-k közt nézzetek szét, ne költsetek már túl sokat.

Előzmény: smithi19791227 (41672)