csikosa Creative Commons License 2019.05.10 0 0 18782

Szia!

 

Ahogy Te is írtad:

A régebbi Northland bivakzsákom anyaga konkrétan sátoranyag, vízálló. Csak hát a varrások, ugye...

 

A két réteg a sátornál működik, de bivakzsáknál nem. A sátornál a sátor oldala belsején lecsapódó vízben nem fürdesz meg, mert (többnyire) nem dörgölődsz hozzá, míg a bivakzsákban ez nem kivihető. Így a bivakzsákban a kondenzvíztől és a beszivárgó esőtől hasonlóan elázhatsz. A különbség a víz mennyisége. Esőben totálisan mindenhol átázik, nem esőben a kondenzvíz mennyisége csekély, legalábbis ez a tapasztalatom.

 

A mostani TNF Assault Bivy-s élményem egyértelműen átázás volt és nem kondenzvíz. Többször használtam már száraz időben, olyankor csak néhány kisebb-nagyobb nedves folt volt benne belül és persze a hálózsákon is.

Most az esőben (ami gyenge, szitáló eső volt): kitettem, bele a hálózsákot, majd bezártam a bivakzsákot (úgy, hogy ne folyhasson bele a víz). Kb. 20 perc után bújtam csak bele (addig élveztem az eső hangját és a sötétedést :-), de addigra óriási összefüggő felületeken nedves volt a zsák belseje a hálózsákkal együtt, alul és felül is, egyszerűen áteresztette a vizet kívülről befelé. Azért naivan belebújtam, remélve, hogy "rendben lesz a dolog". További 10 perc után a hálózsákon át is éreztem a nedvességet. Ekkor láttam tisztán, hogy a bivakzsák belseje MINDENHOL tiszta víz. Na, ez nem kondenzvíz, hanem az esővíz. Erre mondjuk azt, hogy szar anyag, hiába a TNF gyártja és hiába q..a drága, egyszerűen szar anyag. És ez alól az sem menti fel, hogy "már" több, mint 2 éves (jaj, de aggastyán, szegény...).

 

Nem tudhatom, hogy a vásárlás napján újonnan is beázott volna-e. Ha igen, akkor maga az anyag vízáteresztő. Ha nem ázott volna be, akkor pedig ilyen röpke idő alatt elöregedett. Mindkettő szégyen a gyártóra. Szart sem ér eső ellen.

 

Mivel egyébként ettől eltekintve teljesen jó állapotú, el fogom adni mint ismerten nem vízálló bivakzsákot (baráti áron), és visszatérek a Northlandhoz, az esőben alvást persze kerülni igyekszem majd. :-/

Bár azon gondolkodom, hogy van 2x2 m-es igen erős sátoralátétem lukakkal a szélein, azt vinném magammal és abból eszkábálnék esőtetőt. Ott még a szellőzés is meg lenne oldva... :-)

Előzmény: Alkapánó (18776)