[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.05.09 0 0 2027

Május 1-jén két remek hegedűs (BK és KB) adott közös koncertet, és erről írta a kritikus:


revizoronline.com: Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás koncertje a Zeneakadémián

.

Egy zenei részlet az előadásból:

https://www.youtube.com/watch?v=wEXKu_6llnA 

.

.

Május 7-én pedig a Beethoven Budán című ünnepi sorozat záró napján lépett fel Baráti a még csak 21 éves zseniális zongoristával, Berecz Mihállyal.

Beethoven 10 zongora-hegedű szonátájából az 1802-ben írt op. 30-as sorozat A-dúr, G-dúr és c-moll darabját játszották nagy sikerrel, igazodva a nem éppen komolyzenére újjáépített gyönyörű tér akusztikájához és a tévesen értelmezett világosítói háttérhez. Az első szám után aztán sikerült lebeszélni a rendezőket az oda nem illő gagyi fényjátékról, amit sajnos évek óta gyakorol a televíziós Virtuózok című komolyenei vetélkedő. A komolyzene nem cirkusz, és sajnálatos, hogy egyesek nem értik egy-egy ilyen előadás körülményeinek, hátterének alapvető céljait.

A muzsikusok nagy sikert arattak, méltóan ahhoz az előzményhez, amit a több mint hat évvel ezelőtt készített 4-lemezes album jelentett, amelyen a  néhány nap múlva 40 éves lesz Baráti Kristóf Beethoven mind a 10 ilyen művét lemezre játszotta Würtz Klárával. Ők aztán ezt sokszor előadták, részben vagy egészben, itthon (a Várszínházban is) és külföldön, és éppen emiatt volt óriási sikere a fiatal zongoristapartnernek is, aki a pályája (jelenlegi :) csúcsán lévő Barátival méltó közvetítője volt Beethovennek.

Ráadásul eljátszották Schumann a-moll szonátájának második tételét.

Szép este volt, köszönjük, és szívesen, máskor is!