bouquetk Creative Commons License 2019.05.09 0 0 18777

Ezt a véleményt kb. 40 éve meghaladta a tudomány. Ma már az összes igényesebb technikai ruházat légező -  a gore-tex membrán a legismertebb. Nem mennék bele a részletekbe, de az elv az, hogy a külső nedvességet összetevő molekulái más méretűek, mint az izzadságé. Az egyik kifér, a másik nem fér be.  Nyilván vannak határok, pl. hiába van rajtad ilyen cucc ha futsz, bele fogsz izzadni, de ez nem kamu. Az élettartam nem örök, akár mennyire is vigyázol, pár év alatt a membrán tönkremegy.  Egyébként anno készült ilyenből egyrétegű sátor is, de nem vált be. Baromi drága volt, hamar tönkrement stb. Sátornál a két réteg teljesen jól működik.  Sőt régen az egy rétegű ponyva  is jó volt, csak nem szabadott hozzáérni, és baromi nehéz volt.

A sítúra-freeride ruhám gore-tex, két szezont húztam le benne, kb. 80-90 nap, tökéletesen működik, pedig volt pár extrém igénybevétel. 

Van gore-tex bivakzsákom is, régebben többször aludtam benne, igaz nem szakadó esőben, és nem volt gond vele. Ma már lehet nem lenne jó. 

 

Úgyhogy a dolog létezik.

Előzmény: Alkapánó (18776)