emem Creative Commons License 2019.05.08 -7 0 13623

remélem, azóta már sikerült megértened a mérések célját. ha esetleg mégsem, akkor itt egy emlékeztető:

<Another planet where the electric wind may play an important role is Mars. NASA's MAVEN mission is currently orbiting Mars to determine what caused the Red Planet to lose much of its atmosphere and water.

Understanding the role played by planet’s electric winds will help astronomers improve estimates of the size and location of habitable zones around other stars.>"

 

már csak azért is, mert itt van a (lehetséges) válasz az idézetben kiemelt kérdésre:

Hatalmas viharokban tűnhetett el a víz a Marsról

"Hatalmas porviharok tehetnek arról, hogy régesrég eltűnt a felszíni víz a Marsról, ezt állítják a jelenséget tüzetesebben megvizsgáló kutatók, akik az orosz-európai ExoMars űrszonda műszereivel figyelték meg a 2018 májusában kezdődött, és később bolygóméretűvé duzzadó vihar hatását.

Ez a 2018 májusában kitört vihar intézte el az akkor már közel másfél évtizede ott szolgáló Opportunity marsjárót is. A szennyezett légkörön át nem jutott elég fény a napelemekre, heteken át nem tudtak újratöltődni az akkumulátorok, és ebből már nem tudott rendesen felépülni az űrjármű. 

Júniusra akkorára nőtt a vihar, hogy az egész bolygót sűrű por fedte be. A jelenség nem is annyira szokatlan, pár évente előfordul ilyen a Marson. Volt például 1971-ben, 1977-ben kétszer, 1982-ben, 1994-ben, 2001-ben és 2007-ben is.

Évmilliárdokkal ezelőtt a Marsnak még vastagabb légköre volt, és a felszíne egyötödén egy mély óceán terült el. Addig tartott ez az idillinek mondható állapot, amíg el nem tűnt a Mars mágneses mezeje, úgy 4 milliárd évvel ezelőtt, és ennek a következményeként a bolygó légkörének a nagy része távozott.

Ilyen körülmények közt a folyékony vizet is egyre nehezebben tartotta meg a bolygó, és ebben a porviharoknak is döntő szerepük lehetett. 

A kutatók az ExoMars űrszonda segítségével lekövették a vízpára mozgását a Mars légkörében a 2018-as porvihar előtt és után, amiből kiderült, hogy a vihar miatt sokkal magasabbra kerülnek a vízmolekulák. A szokásos 20 kilométeres magasságból akár 80 kilométeres magasságig vagy afölé is eljutottak. Ott már olyan vékony a légkör, hogy a Napból érkező sugárzás széttöri a vizet hidrogén és oxigén atomokra, amelyek könnyen eltávoznak a világűrbe.

Persze a porviharokat nemcsak azért vizsgálják a tudósok, hogy megismerjék a múltat. Legalább ennyire fontos, hogy fel tudjunk készülni a jövőre, amikor emberi küldetések indulnak a bolygóra, és gondoskodni kell arról, hogy a felszínen kiépített bázisok és a leszállóegységek ne jussanak az Opportunity sorsára."



 

 

 

 

Előzmény: szenyor Lopez (11642)