CsK2 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 125209

Na úgy látom mégis muszáj lesz kifejtenem. :) Tényleg nekem is ez az utolsó, mert valóban nem 307 téma!

 

A szoftvert nem is kell feltörni, ha nem teljesíted a licenszben foglaltakat, akkor illegálisan használod. Nem csak Mo.-on, szinte minden országban. De meg kell különböztetni azt, hogy te terjeszted, esetleg te módosítod (haszonszerzés céljából), vagy csak vásárló vagy. Sokat változtak a törvények az utóbbi években. 20 éve láttam durva razziákat sima otthoni CD / videokazetta másolások, Windows / Office használat miatt, kétszer szakértőként is jelen voltam. Szomorú volt látni, amikor 10 éves gyerekre rátöri az ajtót 10-20 idegen, és viszik az összes "kincset". (Sokszor a helyi rendőrök jobban szégyellték magukat, mint az "elkövető".) Ma már ilyet nem csinálnak. Jó pér éve nem hallottam olyanról, hogy egyszerű "halandót" zaklatnának, mert pl. vásárolt egy memóriakártyát, amin nincs hologramos matrica. Ma már a cégeket is először hivatalosan megkeresik, hogy küldje el, hogy - az egyébként kötelezően nyilvántartott - megvásárolt gépek és szoftverekhez képest van-e különbség. 

 

A lényeg, hogy:

- A vámos pont leszarja a naponta millió szám érkező kütyük szerzői jogi kérdéseit, ő az értékre koncentrál, de azt is csak tippeléssel, (tapasztalati úton) szúrják ki, mert nagyon nehéz bármiről megmondani, hogy mennyi lehet az értéke. Persze ez napról napra-egyre jobban megy nekik, de még mindig csak a felszínt kapargatják. (Egyik jó barátom multicég VÁM osztályán dolgozik, szokott mesélni.)

- A kínai állam eltűri az ilyenfajta jogsértések többségét (sőt...), nem hülyék, hogy egy ilyen hatalmas exportból származó bevételtől elessenek. Meg hát ez politika is. Próbált már pl. a BMW is perelni, vicces eredménye lett, utána lehet olvasni.

- Ha te nem haszonszerzés céljából használsz illegális eszközt / szoftvert / hamisítványt, akkor max. elveszik, de azt is csak akkor, ha beleszaladsz valamilyen nyomozásba, ami ezzel kapcsolatos, és felmerül a neved. Mondjuk Vaterán árulta valaki a hamis cipőt, és van egy lista, hogy kinek adott el.

 

A szoftveres nyomozások mögött 90%-ban ott áll egy jogvédő szervezet (pl. BSA), aki - jó pénzért - foglalkozik a te szellemi terméked védelmével, és az nyomoztat, ha úgy ítéli meg. A legnagyobb szoftvergyártók logolják ugyan az IP-ket, de ők is csak akkor "támadnak", ha van értelme. Volt szerencsém pl. Solidworks programmal megtapasztalni. Otthon használtam már vagy 2 éve egy letöltött licences verziót gond nélkül, a cégnél is fel kellett tenni, (mert Win8 alatt a régebbi nem ment), de véletlenül a letöltött licenc lett megadva. 2 hét után személyesen! megkeresett a magyar képviselet üzletkötője minket, és 1 óra marketingduma után mellékesen megjegyezte, hogy mi lehet az oka, hogy illegálisan használt programot láttak a mi IP-nkről... ennyivel le is volt tudva, persze nekünk van nemzetközi mennyiségi licencünk.

Szóval, (szerintem) sem a Bosh, sem a PSA nem pénzeli a BSA-t, de ők sem fognak nyomoztatni ellened, ha nem üzemeltetsz diagnosztikai vállalkozást! Sok tévhit ellenére a letöltött szoftver/zene/film nem kábítószer, hogy a hatóságok maguktól üldözzék! A háttérben károkozás, nagy értékű csalás... és hasonlók... alapos gyanúja kell, hogy legyen.

 

Persze nem vagyok jogász, csak 30 éve foglakozom informatikával, ebből több, mint 10 év kereskedelem (is), és már 11 éve vagyok rendszergazda egy multinál. Még1* bocsánat a hosszú offtopicért...

Előzmény: naveed (125207)