garass Creative Commons License 2019.05.06 0 1 69530

A felvetés jogos, bár nem elég körültekintő a leírás. A szorosban, Sőt egészen Mályinkától az OKT és a Kohász K+ fonódva halad. Velük együtt megy egy K kp út is. Ezek felfestésére legutóbb 2015-ben került sor. Sajnos azzal egyidőben jelent meg az új festési szabályzat is ami egy új fogalmat a rácsatlakozást is bevezette.   A két fogalmat sokan -még ma is- keverik, rosszul értelmezik. Itt is ez történt, ezért a K sáv mellett a K+ nem minden jelzés alá került fel. A munkát akkor átvették, mert maga a koordináló cég sem értette a kettő lényegét.

A harmadik jelzés a K kp pedig azért zavarhat, mert annak a jelzéssűrűsége nem azonos a gyalogos jelzésekkel. (4-500m) Tehát nem várható el mindenkor a három jelzés egymásalattisága.

A további zavar a K3 jelzéssel van. Ezt más társaság festette, ráadásul saját ötlet alapján, nem is akkor amikor a fő jelzéseket. Ha megnézzük a térképeket, akkor ennek a szorosban semmi keresnivalója nincs. A K3 hivatalosan a Dedevári leágazástól indul. Az itt lévő MTSZ oszlopon szerepel egy táblán, Kalica-tető végcéllal, helyesen. A pontosság kedvéért ezt is illett volna megemlíteni a morgolódás során. Továbbá a K3 jelzés húsvéti felújítása során az elágazásban útvonal kezdet/vég pontot is kapott. Ez teszi egyértelművé a dolgot. Ennek a jelzéssornak a képét is illett volna feltenni, hogy korrekt legyen a dolog és nem csak a pár éves fotókkal érvelni.

Ez a két erős indítójelzés azért már egy gyakorlott túrázónak jelent valamit. A szorosban lévő kósza jelzések pedig szerencsére nem okozhatnak nagyobb bajt, mert ott aztán nincs hova letérni. Jogos, hogy hibásan ott van pár darab, de ami zavarhat, hogy az akkori festő szerint hol lehetett volna annak a kezdőpontja. 

Csak mellesleg, a Dedevár KL jelét is kezdő ponttal vitték fel a festők.

Még tovább, az Uppony felőli hídnál a déli meredekre vezető barlangjel nem létezik hivatalosan, bár egyes térképek (OSM) hozzák. Ez illegális jelzés. Igaz, alul nincs is már fenn, de a barlangnál még van egy kopott.

Ugyanígy illegális a faluból nyugatról, az Eszkála-tető irányába induló K3 jelzés is. Ezt a BNP nem engedélyezte, nem is szabadna fent lennie, mert fokozottan védett területről van szó. Sajnos ezt is vígan hozzák a térképek.

Előzmény: jzp2107 (69502)