csikosa Creative Commons License 2019.05.06 0 0 18775

Sziasztok!

 

Szeretnék véleményt, tapasztalatot kérni:

 

Ismertek-e tapasztalatból olyan vízálló bivakzsákot, ami a valóságban is vízálló? Ez alatt azt értem, hogy nem ereszti át a vizet sem az anyaga, sem a varrása, és ezt a képességét esőben is villogtatja.

 

Korábban egy (egyébként nagyon praktikusan használható) Northland zsákot használtam. Egyszer kapott el egy masszív eső éjszaka, a varrásain folyt be a víz, ronggyá áztam. (Mondjuk a varrásai nem voltak sem ragasztva, sem hegesztve.)

 

Ezután kerestem "valóban vízálló" bivakzsákot, ezt vettem meg (még 2016-ban), mert a leírása szerint vízálló és lélegző az anyaga:

https://www.mountex.hu/termek/10171255/the_north_face_assault_bivy/co%3As%C3%A1rga-s%C3%B6t%C3%A9tsz%C3%BCrke%7Csi%3Aegy+m%C3%A9ret

https://www.tengerszem.hu/felszereles-1910/bivakzsak-halozsak-kiegeszito-2042/tnf-assault-bivy-summit-gold-asphalt-grey-4233

Most a hétvégén mutatta meg vízállóságát élesben az esőben: kb. fél óra alatt a teljes felületén, alul és fölül is teljesen átázott. A lélegzőképességét már korábban is mutogatta: kb úgy lélegzik, mint egy nejlonzsák.

 

Momentán azt vagyok kénytelen elkönyvelni, hogy VÍZÁLLÓ bivakzsák nem is létezik. Két ilyen élmény után nem szívesen próbálkoznék egy harmadikkal, már csak azért sem, mert több tízezres árban játszanak, és ezek szerint a gyári, ill. a forgalmazói speckók, leírások nem igazak.

 

Mi a tapasztalatotok ezen a téren?

 

Minden (építő) gondolatot, ötletet szívesen fogadok, amiket előre is köszönök.