vélemény Creative Commons License 2019.05.03 0 2 8891

Befejezés.

Tényleg az utolsó. A korábbi hozzászólásokban többször szerepelt a kérdés, hogy a Santa Chiara templom és  a kolostor között ki kell-e menni az utcára. Nem kell. Az egész épület együttest egy fal veszi körül, a templomból kijövet jobbra fordulva a kerengő bejárata. Azért kérdezték ezt többen, mert úgy gondolták, hogy veszélyes a falon kívül visszamenni a Spaccanapolira. Mi a falon kívül mentünk vissza és nem is értettük , hogy mi lehet ott különösen  veszélyes. Lehet, hogy késő este veszélyes, de akkor úgy sincs nyitva sem a templom, sem a kerengő.

Végigmentünk a San Gregorio Armeno utcán. Itt vannak a Betlehem készítők. Mindenféle figurát árulnak, pizzasütőt, kovácsot, fogorvost. Maradonat, Sophia Lorent, Ferenc pápát és a Napoli összes futballistáját. És számos  nekem teljesen ismeretlen figurát. Nekem bőven elég volt 15 perc. Sok is.

San Lorenzo. Templom ingyenes, a többi 9€, carddal 7. A fő látnivaló az ásatások. Itt volt a görög agóra és a római Forum, kiástak egy egész római utcát, érdekes de Pompei és Herculaneum után nem olyan nagyon.

Dóm. Kicsit eltimingoltuk. Fél 1 után érkeztünk, a templom tulajdonképpen nyitva volt, de a bal kereszthajóból nyíló rész, amely a legrégibb, még a 10. sz előtt épült templomból maradt, már sajnos zárva volt. Szép a kripta, jobbra elől egy Perugino kép.

Ennyi fért bele. Next time Capri két napra, Paestum esetleg Salernoból. Casertaról felemás véleményeket hallottam. Nápolyban megnézném a San Carlo színházat vezetéssel, a Palazzo Realet, felmennék a Vomerora a San Martino kolostorhoz. Sajnos kimaradt a Donnaregina Magyarországi Mária sírjával. Vissza mennék a Dómba megnézni azt ami most zárva volt és Régészetibe a szobrok miatt. Szóval van még mit megnézni.

Bocsánat, hogy ilyen sok idő alatt és ilyen sok részletben írtam meg,  de éppen sokat dolgozom.