Yellow73 Creative Commons License 2019.05.01 0 0 66040

Átállítottam az adatokat a konfigurátorban.

Tehát összefoglalva:

Ameddig lehetséges az 1 string, addig érdemesebb 1 stringre kötni mindent.

Az én esetemben első körben 16db 275W-os napelem lesz azonos tetősíkon, vagyis 1 string az ajánlott

A konfigurátor adatai szerint ,maximum 25 napelem köthető az 5kW-os Symora, és akár 23db napelem is köthető 1 stringre, de az adatokból én nem látom (mert nem értek hozzá), hogy ez ajánlott-e, vagy 22-23 napelem esetén jobb a két string.

20-22 napelemnél több amúgy sincs a bővítési tervben sem.

Vagyis a kiépítés szempontjából érdekes, hogy készüljek-e a későbbiekben két stringre, vagy simán elég 1 stringre kiépíteni a rendszert.

Rárajzoltam a homlokzati rajzra a lehetséges panelkiosztást. Mint látható, a 16 panel kényelmesen elhelyezhető, sőt, ugyanazon a tetőfelületen még további 4 panel férne el (felül a tetőgerincig még kettő, a középső sorban jobb oldalt még egy, az alsó sorban baloldalt még egy), de a szomszédos tetőfelületen, ami ugyanolyan tájolású, csak a síkja 2m-rel hátrébb van, még több panel elférne.

Szürkével ábrázoltam a ma 18:00-kor érvényes árnyékképet, amit az előrébb álló tetőrészek vetnek a tetőfelületekre.

A jobb oldali tetőfelület is ideálisnak tűnne erről a homlokzati rajzról, de oda napközben időszakosan és részlegesen két fa is árnyékot vet, illetve a naplemente közeli árnyék nagyobb felületen szól bele a játékba.

Előzmény: Törölt nick (66039)