H. Bernát Creative Commons License 2019.04.24 0 0 659

Zsoldos, miután alaposabban körbejárta a témát, a korábbi kutatóktól teljesen függetlenül arra a következtetésre jutott, hogy "a XI-XII. század folyamán ,,Szlavónia" önálló igazgatási intézmény elnevezéseként egyszerűen nem létezett". És az ezt követő mondatában sem engedi meg Zsoldos magának, hogy kitaláljon egy Szlavónia nevű területet, vagy hogy egy kitalált Szlavónia nevű terület meglétét állítva, további állításokat építsen arra. Persze, az olvasott szöveg jelentésének, helyes és teljes értékű értelmezése ennek megértéséhez is feltétel.

Helyes, akkor próbáljuk együtt, és ne csak a "Szlavónia" önálló igazgatási intézmény"-re, kihegyezve, hanem számításba véve az annak szülőanyjaként fungálható esetleges földrajzi elnevezést -- éppen magát Zsoldost idézve, folytatólagosan: (hozod 497 alatt):

"Ez persze nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a korabeli köznyelvben földrajzi fogalomként ne élhetett volna a helyi szlávok által lakott vidéket jelentő Sclavonia területnév."

És látod, vannak, akik "építenek" rá, akár annak magyar variánsára is, hoztam szépen tőlük.

Pontos bizonyítéka a tévedésednek, hogy Körmendi az általad hangoztatott horvát álláspontot mutató lábjegyzete felett, magában a szövegben a 11. századi eseményekkel kapcsolatban a "késő középkori értelemben vett Szlavónia" megnevezést használja.

Itt van Körmendi személyesen a lábjegyzetből. Az a saját szövege, és tekintettel arra, hogy utal Zsoldosra, éppen ahogy mi is megtettünk, MISZERINT nem zárható ki annak lehetősége, hogy a "Sclavonia területnév" "földrajzi fogalomként ne élhetett volna a helyi szlávok által lakott" vidékre vonatkoztatva, ez utóbbival történő egyet nem értése esetén úgy kellett volna fogalmaznia, ahogy javítom most őt [-ben]:

"Megjegyzendæ, hogy többnyire az újabb horvát szakirodalom is inkább gyepÿnek, vagy részben magyar fennhatóság alatt álló területnek gondolja a  [földrajzi névként esetleg létezett] 11. századi Szlavóniát:"

Egyértelmű és vitán felül álló tehát, hogy miként nevezi és érti teljesen általánosan és egyöntetűen Körmendi Tamás a Dráva és a Gozd közötti területet a 11. századra vonatkozóan. 

Kizárólag (pl.) a korrektúrám szerint lenne az.