Törölt nick Creative Commons License 2019.04.22 0 0 2827

Családi házas övezetben kicsit más a helyzet. Ott a védőföldelésről - nullázásról - magának kell gondoskodni a fogyasztónak, építtetőnek, tulajdonosnak. Az épület kiterjedésétől, a talaj vezetőképességétől függően kell kialakítani a földelőhálózatot. 

Szabványos érintésvédelmi földelő szondával, szondákkal, nyárasakkal vagy alapföldeléssel. Alapföldelés esetén a ház vasbeton alapját használjuk földelésként, de ha az alap vízmentesen el van szigetelve a talajtól, akkor földelésként nem használható.

A talajból "kivezetett" földelést egy szabványos csatlakozón keresztül kell bekötni az elosztó PE kapcsára. A további belső hálózat kialakítása az előzőekben tárgyaltak szerint történik.

 

A védő leválasztó vagy elválasztó transzformátor

 

Ez is az érintésvédelem egy önálló módja. Viszont erre is külön szabályok vonatkoznak. A transzformátor primer tekercse a 230 V-os hálózatról táplálkozik. A vasmagon ki van alakítva egy védőföldelés csatlakozópont. Ezt be kell kötni. Ha a transzformátor háza fémből van, arra is rá kell kötni a védővezetéket.

Az ilyen transzformátorok kialakítása speciális, leválasztó transzformátorként csak ilyent szabad használni! A primer és a szekunder tekercs szigetelése egymáshoz képest megerősített, osztott csévével, ami leégés esetén sem okozhat áramütést.

A szekunderre CSAK EGY FOGYASZTÓ csatlakoztatható! Ezt általában úgy szokták megoldani, hogy pl. hordozható reflektorok esetén a lámpát kivezetett kábellel kötik a szekunder tekercsre.

A szekunderre csatlakoztatott fogyasztó FÖLDELÉSE TILOS!

Azonban másra is használjuk az ilyen transzformátorokat, pl. erősáramú mérésekre. Ilyenkor a műszert el kell választani a hálózattól. Ezt úgy érjük el, hogy a transzformátorra egy szigorún kétpólusú dugaszoló aljzatot szerelünk és ezt kötjük a szekunder tekercs kivezetéseire.

De fordított helyzet is előfordulhat, ha a érendő készüléket csatlakoztatjuk a leválasztó transzformátorra. Szervizekben használják ezeket a trafókat - ha jót akarnak maguknak -.

 

Nagyfeszültségű távvezeték érintése

 

TILOS! Még a közelítése is!

De vannak olyan munkák, amikor a 220 kV-os távvezetéken kikapcsolás nélkül munkát kell végezni. Pl. fel kell helyezni a távvezetékre a jelzőgömböket. Azokat a narancssárga bigyókat. Ezt ma már kis helikopterre szerelt trepniről végzik a szerelők. A helikopter megközelíti a a kiválasztott fázisvezetőt. A szerelő egy a trepnivel összekötött vezetéket egy jókora csipesszel a távvezetékre csatlakoztat, megvalósítva így azt, hogy a távvezetékkel azonos potenciálon legyen, ne legyen potenciálkülönbség. Így már elvégezheti a távvezeték szakaszon a jelzőgömb cseréjét.

 

Ennek ellenére nem javasolnám, hogy felugrálj a távvezetékre és ott nyalogasd a fázis! :-))

A gombelem kérdést nem értem, ahhoz "telefonos segítséget" kérek. :-))

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (2825)