0.hatvány Creative Commons License 2019.04.22 0 0 2825

Ma már vannak olyan ÁVK-k, amelyek a túláram- és zárlatvédelmet is ellátják. De ezt magában nem használjuk, mert az ÁVK-k néhány típusa hajlamos a meghibásodásra és cseréjük esetén egyszerűbb a kikapcsolás, ha előtte kismegszakító van. Az ÁVK-kat legalább havonta, de hálóztra kapsolás esetén kötelező tesztelni a TESZT gombbal. Ha erre nem reagál, nem kapcsol ki, cserélni kell!

 

Na, de a lakás többi fogyasztója nem három-, csak egyfázisú. Mi ilyenkor a teendő? A háromfázisú kismegszakítót a tűzhely áramfelvételéhez méreteztük, tehát ne arról ágaztassuk le az egyfázisú kismegszakítókat, hanem a háromfázisú kismegszakító betáplálási kapcsairól kössük be azok betáplálási kapcsait.

 

vagy az egyfázisú ÁVK-t.

 

Ennek két kapcsa van, értelemszerűen az egyikre a fázis - jelölve van -, a másikra a nullát kötjük, a védővezetőt ennél sem kötjük be, szerencsére nincs is hová.

 

A védővezetőt a fázis- és a nullavezetővel  együtt háromeres pl. MM-fal vezetéken visszük a fogyasztókhoz és ha a fogyasztó nem kettős szigetelésű, akkor a megfelelően jelölt kapcsokra bekötjük.

Kettős szigetelésű fogyasztót földelni tilos!

 

 

Azt hiszem, ez egyértelmű jelölés. Vagy ez, vagy az, vagy minkét jelölés rajt van a készüléken. Dugvillás csatlakozás esetén a dugvilla nem is rendelkezik földkapoccsal, pl. lapos dugvillák. De, ha olyan készüléket vásárolsz, ami földérintkezős dugvillával rendelkezik, pl. egyfázisú vízmelegítő, mosógép stb. akkor a földelés meglétéről gondoskodni kell a fali csatlakozóban - konnektor -. Egyébként ma már csak ilyen csatlakozókat szabad felszerelni.

Vannak kétpolusú dugaljak, de azok vagy csak törpefeszültségre vagy védő elválasztó transzformátor szekunder oldalán használhatók, de ez már egy másik fejezet.

Folyt.köv.!

Előzmény: 0.hatvány (2824)