drhuszarka Creative Commons License 2019.04.22 0 0 2823

Kicsit rágódtam ezen hozzászólásom előtt mert nem szeretném offolni a topicot és a következő két kérdésem inkább villanyászati mint rádiófrekvenciás, azonban mindkettőt a Puskás tananyag olvasása közben szültem vélhetően az eddigi téves ismereteim alapján. Eddig is autodidakta módon tanultam és mivel most sincs kihez fordulni ezért Tőletek kérek segítséget, ha kilépek a topic kereteiből akkor elküldötök.

 

Az első a védőtrafó említése volt amiről soha nem hallottam ezért utána néztem. Nyilván itt rajtam kívül mindenki tudja, hogy egy tekerccsel leválasztják a hálózati feszültséget a hálózati feszültségről és onnantól kezdve max 1db fogyasztó teljesen biztonságosan használható, sarkított esetben nyalogathatom az így kapott fázist miközben zuhanyzom semmi nem fog történni. Két napja rágódom ezen és próbálom felfogni, közbe megtudtam, hogy a védőföld azért működhet mert 3-4 villanyoszloponként le van földelve a villamos hálózat. És itt jött az értetlenség mert én mostanáig azt hittem, hogy a földelés egy olyan végtelenül alacsony potenciál, hogy az a villámtól kezdve a hálózati feszültségen át akár egy gombelem áramát is magába tudja fogadni. Ezek szerint nem? Ha viszont nem akkor a föld mint szinte végtelenül hatalmas elektromos mező elektromos szempontból egyensúlyban van?

Tehát nem tudok bele további elektronokat juttatni??? Mostanáig azt hittem, hogy ha képes lennék a 400kV-os vezeték fázisát elkapni úgy, hogy közben sem az oszlophoz, sem a nullához nem érek hozzá akkor is megráz az áram mert talál bennem annyi szabad elektron helyet aminek a feltöltése elég nagy energia átvitel lenne a biztos halálhoz.

 

A másik a szintén csak megemlített fí relé. Utána néztem, megértettem a működését de rossz szokásom szerint ezt is tovább gondoltam. Mi van ha én egy három fázisú rendszerre kötök rá 3db 1 fázisú relét? Szerintem 2 azonnal lekapcsolna mert a nulla vezetéken folyó áram a három fázis vezeték összegének áramával lenne egyenlő vagyis 1 fázishoz képest a 0 jelentős eltérést mutatna. De tényleg így van? És mi van akkor ha én a nulla bekötési pontját három felé választom, ez után kötöm be a 3db 1 fázisú relét? Szerintem úgy működne, a feladatát is ellátná csak sokkal több vezeték kellene hozzá. Cserébe egy szivárgó áramnál csak 1 fázis menne el, két fázis még menne tovább. Mondjuk egy három fázisú motor meg pont leégne.

 

Szóval ezeknél az egyébként alapvető fizikai alapokon nyugvó kérdéseknél lefagytam és sajnos újra meg újra meg újra eszembe jutnak, a megakadt lemez meg nem tud tovább fordulni. Azt hiszem az internet kereteit kimerítettem, megtiszteltek ha segítetek egyenesbe tenni ezeket a dolgokat.