Never Man Creative Commons License 2019.04.21 -1 3 15905

Szia, 

 

Négyszer voltam már Knossosban Heraklionbol, kétszer gyalog, kétszer pedig hölgytársaságot kisértem buszon. Kicsit költői túlzás hogy külön település, mert úgy kezdődik, hogy a heraklioni kórháznál (itt is megálltam megnézni milyenek a krétai betegek:) van egy körforgalom ameddig a városi busz is kimegy, ami gyalog is eltéveszthetetlen mert a városban ki van táblázva az irány. Aztán egy Heraklion-vége tábla majd kb 1km (15 perc) gyaloglás után Knossos. Annyi nehezités van, hogy járda nincs, háborodott közlekedők meg vannak, és néha bele kell ugrani a csalán közé hogy megmeneküljünk és végül lássuk Knossost - ami ugye nem csak a palota, hanem egy élő település is.

Egy nagyhatékonyságú jelentős fejlesztés lehetne az 1km-es szakaszra járdát épiteni, dehát drága,  talán az EU majd segit, a heraklioni tengerparti sétányt egészen jól megcsinálták.

 

 

Heraklionban elvből csak gyalog közlekedek, pontosan azért a fílingért amit a topiknyitó szöveg is említ, meg amiért fukar vagyok és sajnálom a pénzt buszjegyre. Persze lehet a távolsági buszállomáson is átszállni, ha jól emlékszem tán másfél euroért kivisznek Knossosba, viszont fogalmad sem lesz róla hogy hol van mert annyit tekereg a busz a városban, kivéve ha amúgy is ismered Herakliont, de akkor meg minek. Gyalog egy rakás érdekes dolgot meg lehet ismerni, az útmenti zöldségeseket, borozókat,  és ott ismertem meg egy kirakatban a propelleres motoros horgászbotot, amiről kiderült, hogy az olajbogyó lerázására használják. A legtöbb embernek Knossosban véget is ér a kirándulás, de még jócskán lehet és érdemes is továbbsétálni az úton - vannak olajfák meg agave-kaktuszok, meg egy hollók által lakott félelmetes kő-viadukt. Gondolom rövid látogatásba ezek nem férnek bele, de nekem mindig volt időm bőven. Első alkalommal amikor még nem ismertem az utat eltévedtem, de találkoztam egy göröggel aki jól beszélt németül is, sajnos én egyáltalán nem :-))

 

... ha nem lőnek le érte itt, egy javaslat ami persze a te egyéniségedtől, szokásaidtól és elvárásaidtól is függ - ne vegyél igénybe szakszerű idegenvezetést mert éppen attól a fílingtől veszi el a figyelmet amit érdemes lenne átélni, mert amit érdemes tudni azt előzetesen is el lehet olvasni, ráadásul (szvsz) sok a spekuláció az egész palotával kapcsolatban is - kicsit a túrisztikai kombinát irányába húzódik el a produkció, de azért persze bakancslistás hely a világban. Ami nekem érdekes volt, a palota földrajzi poziciója és mérete, a korabeli üzemeltetésének kérdései, megközelithetőség, vizellátás, katonai védhetőség, és főleg elképzelni milyen lehetne ott élni ... akár kint a faluban.

 

Én sajnos egész Krétából csak Herakliont és környékét ismerem, minél többet vagyok ott annál jobban kedvelem és annál kevésbé tudom elképzelni, hogy mi a csuda érdekelhet ott másokat (még lógok itt egy múlt szeptemberi heraklioni élménybeszámolóval)  Előre szólok, hogy elsőre nem lesz átütő élmény, persze kit mi érdekel és ragad magával.

 

Előzmény: HBBB (15898)