horakulum Creative Commons License 2019.04.18 0 0 16000

Sziasztok!

 

A segítségeteket, információtokat szeretném kérni. 

 

Édesapám 2 héttel ezelőtt leesett fa metszés közben a létra 7. fokáról. Az esés után ugyan maga kelt fel és ment be a lakásba, de nagy fájdalmai voltak. Az esést követő 5. napon (makacs volt, nem akart orvoshoz menni, de a fájdalmai erősödtek és már neurológiai tünetei is voltak) készült röntgen szerint - gerinc- törése nem volt. (Mentő szállította be, ülve, mert otthonában járókerettel maga közlekedett. ...???

Voltaren és izomlazító kombóval hazaküldték a területileg illetékes kórház sürgősségijéről. A fájdalmak azonban nem csillapodtak. A 75 mg-os voltaren retard nem tartott ki kétszer 12 órán át, hanem 5-6 óra múlva újabb fájdalmak jelentkeztek. Egy hétig szenvedett, amikor végül kimerültünk idegileg, nem bírtuk tovább, hisz a kisugárzó fájdalom, az eredmény nélküli vizelési inger és társai nyugtalanítóak voltak és aggasztott, hogy a röntgen mellett miért nem csináltak egy CT-t, ami pontosabb lett volna. Elvittem szgk-val - mivel ha mentőt hívtunk volna, megint ugyanoda viszik, ahol már járunk eredménytelenül - a megyei kórházba, ahol megint csak saját lábán ment be - nem volt egy kicseszett tolószék - majd két órán belül világos volt, hogy eltört a L-IV-es csigolyája, kompressziós törésnek volt írva, ami által a csigolya 2/3-ára esett össze. A kórházi tartózkodása letaglózó volt, nem is részletezem, embertelen az egész. 4 napot volt bent, a 4 nap alatt rosszabb állapotba került, mint ahogy bevittük. 

Műtétet nem ajánlottak fel, fűzőt kapott - fehér, kemény műag. - aminek nem igen látjuk értelmét, de ám legyen , de iszonyatos fájdalmai voltak, most már két héttel az esést követően. A kórházban sem adtak neki elég fájd.csill-ót - nem függő, életében sosem evett meg egy szem fájd.csill-ót - de az elbocsátáskor sem kaptunk tanácsot az érdemi csillapításra. 67 éves, immáron erősen legyengült, idős, inzulinos cukorbetegről beszélünk.

 

A kérdésem. Ismeri valamelyikőtök a fűzőt? Esetleg saját maga tapasztalta? Van lényegi "gyógyító" értelme? Vajon az én Édesapámnak miért nem ajánlották fel a műtét - csontcement injektálása a törésbe- lehetőségét, ami sokkal gyorsabb felépülést és fájdalommentesebb gyógyulást ígér??? Akinek volt ilyen műtétje (vertebroplasztika, kifoplasztika), milyen tapasztaltokkal bír, kellett utána fűzőt hordania? 

 

Két hét telt el a törés óta, és ma kapta meg a fűzőt, ma jöttünk haza. Iszonyatos fájdalmai vannak, lábba sugárzó, idegi fájdalom. Nem tudom, mekkora mértékű fájdalom normális egy ilyen sérülés esetén, mert mi szinte kétségbeesve nézzük a szenvedését hozzátartozóként, hisz fájd.csill-ót sem szedhet két óránként és enni sem tud mindig rá. Sakkozunk az egyes szerekkel, mert ránk maradt ez a feladat, de ez nem megoldás...

 

Mit kaptatok rá fájd.csillót? Édesapám 75 mg retard Voltaran és MIderizont kapott, de a voltaren csak 6 óráig csillapítja a fájdalmát, majd mintha elvágták volna, ott a letaglózó fájdalom, ekkor sem enni, sem inni nem bír... :( A köztes időt eszméletlen nehéz okosan áthidalni. Próbáltuk már a contramal cseppet - de nagyon óvatosan adagoljuk, így nehéz a megfelelő dózist eltalálni, valamint most ketodexet, de azt sem lehet hogy voltaren, majd ketodex majd megint voltaren, megint ketodex és még közte contramal....nem tudom... :( 

 

Tanácstalanok vagyunk. Úgy érezzük, Édesapámon spórolták meg ennek a beavatkozásnak az árát egy másik beteg számára. Nem normális ez a sok tabletta, amit a fájdalomra szed, és a gyógyulás végkimenetele abszolút kérdéses...a fűző...ugyan már. Hogy gyógyulna attól jól meg egy törött csigolya?

 

Írjatok kérlek! 

 

Köszönöm előre is! 

 

u.i.: Mi van, ha ez két hónapig is így lesz? lehet így élni? Ennyi fájd.csill-val? Szétmegy a gyomra attól félek, még akkor is, ha próbál rá enni pár falatot.