advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.04.18 -1 2 348033

Auri, a fejlett világ ingatlan-infrastruktúrája kb: fél évszázadonként megújul. Az átlagos USA polgár egygenerációs, könnyű szerkezetű családi házakban lakik - amelyeket az építtetők "kipusztulása" után általában elbontanak, nem modernizálnak, nem újítanak fel - mert az sem kerül kevesebbe, mint a kor igényei szerinti újat felhúzni.

Semmi problémát sem fog okozni a "kikötő odébb költöztetése", vagy csak simán 1-2-3 méterrel megmagasítása. 

 

Más helyeken meg fog problémát okozni, hát, van ilyen... Németország teljes, komplett épület-infrastruktúrájának a felét lerombolták a világháborúban - két évtized alatt újjáépítettek mindent (a nyugati oldalon legalábbis). 

Nem ezen fogunk elvérezni. Ha fél Hollandiának végül költöznie kell - az sem lesz megoldhatatlan. Hidd el, lesz hely is, hajlandóság is a befogadásukra máshol.

 

Szegény Bangladest meg már most is lexarja kb: az egész világ...

 

Az időjárási jelenségek szélsőségesebbé válása megtörténhet - de minden eddigi földtani, paleoklimatológiai ismeretünk és a meglévő, biztosnak nem mondható modelljeink is egyértelműen azt mutatják, hogy ennek igenis van felső korlátja. Nem lesz egy permanens hurrikánzóna, de Szahara sem az egész bolygóból, praktikusan odébb tolódnak majd picit a klímaövezetek, és az azokon belül jellemző viszonyok is - nagyjából ennyi várható. Most leírhatjuk neked ezredszer is, hogy volt már a bolygó légkörének CO2 tartalma jóval több, mint egy nagyságrenddel magasabb is, sőt, volt már az emberre nézve kvázi toxikus szinten is - "mégsem történt semmi", a bolygó nem főtt meg, nem lett belőle gőzölgő pokol, sőt, ezen időszakokban burjánzott talán legjobban rajta az élet.

Hogy társadalmilag-politikailag tudunk-e hozzá alkalmazkodni? Hát, majd elválik - rá fogunk kényszerülni. Amivel viszont tényleg nem tudunk mit kezdeni, az a féktelen túlnépesedés. Arra nincs orvosság, azt tényleg csak a természetes folyamatok tudják kordában tartani.

Előzmény: Auralianus (348024)