GG Creative Commons License 2019.04.17 0 0 14458

A TD-t szerintem nem kell átmenteni, a TD pont egy olyan szerkezet, ami a poptörténelemben teljesen egyedülálló módon, és egyébként nem is tudatosan a sok megújítástól-megújulástól ilyen organikus szerkezetté vált, ami ráadásul nem egy alkotó vagy cég vagy csoport tulajdona, hanem úgynevezett lovemark - a közönség közösségének tulajdona. Mindössze annyit kell tenni, hogy a feltételeket biztosítsuk hozzá, és a dolog szinte önmagától életben marad és fejlődik. A poptörténelem szinte egyetlen olyan eleme, amelyhez túlnyomórészt pozitív a hozzáállása emberek óriási tömegének, nemcsak a rajongóknak! Hanem szinte a teljes popszakmának, filmszakmának és sok lazábban kötődő zenehallgatónak. Edgar azt mondta a dokumentumfilmben, hogy első célja a zenéjével az emberek közösségben egyesítése, mert az individualizáció az csak fikció, nem valóság - kizárólag egyénként nem lehetünk sem boldogak, sem hatékonyak a munkában, ezt én tettem hozzá a múltkor. EZt a misszióját 150 százalékra teljesítette Edgar, és érdemes az erőfeszítéseit nem hagyni visszahullani a semmibe.

 

Mert ha elhagyjuk, a semmibe fog hullani, ne legyen kétséged. ÉLehet, hogy a te lányod felfedezte a Beatlest, de a fiatalok legnagyobb tömegeinek már nem létezik. Most volt pár éve a botrány: McCartney állt Kanye West mellett egy bulvárfotón, és kommentelők ezrei kérdezték, hogy ki az az ürge West mellett. Olyan világ lesz most, amelyben az idő sokkal gyorsabban kikezd bármit.

 

A TD ráadásul egy olyan idea volt mindigis, ami aktuális volt, plusz hozzákötötték a technikai fejlődéshez, plusz beletettek egy egészen elképesztő mély filozófiát. A 68-as diáklázadások és a pszichedélia, a hetvenes évek sci-fi láza, majd a 80-as évekre Európa keleti nyitása, a lengyel szükségállapot, 90-ben a Fal leomlása, az elektronikus tánczene brutális térhódítása mind-mind direktben hatott és megjelent a TD zenéjében - azt gondoljuk, a mostani világ nem reflektálható a TD filozófia mentén? Ugyan miért nem? Nekem Ulrich produceri munkája pont ezt teszi. Ennek a srácnak minden számából az a kettősség árad érzésként, ami mindannyiunk életét meghatározza szerintem. Elérkeztünk arra a pontra, amit egész életünkben vártunk, minden ember hallathatja a hangját, mindenki alkothat szabadon, egyre kevesebb az erőszak a világban, egyre kisebb a szegénység, bármit megtehetünk józan keretek közt, normál fizetésből körülutazhatjuk a világot, és boldogsáég helyett valahogy mégis annyira keserű az egész. Ulrich kompozícióit hallgatva egyszerre rohan meg az eufória és a szomorúság. Így reagál ma szerintem a TD a világra. A régi keretek között.

 

Más, Chris: igen, tényleg ketté kell venni a munkáját és az emberi mivoltát - bár a kettő hatással van egymásra. Az eredményoldalról azt látjuk, hogy körülbelül egyszerre kezdték a szólókarriert Haslingerrel, Franke sokkal jobb névvel és kapcsolatrendszerrel rendelkezett, mégis, most 30 év után azt látjuk, hogy Franke a gyönyörű stúdiójával együtt elfelejtett, nem igazán foglalkoztatott művész, Haslinger pedig egy kis hollywoodi legenda. És itt nehéz szétválasztani, hogy miért: mert Haslinger zeneileg sokkal képzettebb, az tény, de Frankéról rebesgetnek mást is, határidőkhöz való viszonyulást, meg nem túlságosan kooperatív természetet, amik most mind számítanak, nagyon.

 

És innentől kezdve azt kell, hogy mondjam, hogy Edgar keményebb szavai a könyvben teljesen hihetők Chrisről. Oké, biztos sok dologgal lehet árnyalni a túloldalról a képet, de a vége mégiscsak az, hogy Edgarral világsztár zenész volt, Edgar nélkül pedig - szinte senki.

 

Jerome sajnos hasonló téma, én személyesen szeretem a dolgait, és jó volt vele dolgozni, hasonló a humorunk, az ízlésünk eléggé - de amint nem Edgar mellett dolgozott, minden kifolyt a keze közül, még a saját zenekar, a Loom is szégyenszemre nélküle folytatja (nyilván a nevet fel nem használva). Az egyszem lemezt, amire nem is nagyon vannak szavaim, majdnem egy évtizedig csinálta. Szóval róla is azt gondolom, hogy alapvetően Edgarnak igaza lehet vele kapcsolatban. Az eredmény oldaláról nézve a dolgokat.

 

A Thorsten vs. Chris meccsben egyébként nekem is az utóbbi jön ki győztesen, mindettől függetlenül!

Előzmény: m61petyus (14456)