Sz. G. Á. Creative Commons License 2019.04.17 -1 0 15949

Hát ez az, hogy pont a színes címke az, ami szerintem számomra egy kevésbé érdekes szempont A+ a másik meg A++.
Címkétől függetlenül lehet, hogy a "jobbik címkés" millió más okból kevésbé alkalmas és jó választás, ezért próbálok valódi gyakorlati tapasztalatok felől érdeklődni.

Egyébként egy érdekesség a címkékről, és az objektív összehsonlításról.
Fényforrásokról tudok írni érdekeset: Ott nyilván a minél magasabb lm/W alapján jár a jópont. De van egy csavar! Telejsítményfüggő a dolog: Egy szép nagy 55W-os fénycsőnél (mittudomén, most had ne nézzek pontos értékek utá) a 85lm/W még csak A -ér, egy kis 3W ledes pultvilágítónál már mittudomén már 70 lm/W fölött A++++++ plecsni jár.

És a háziasszony dönthet, hogy vesz egy sereg ledes szpotos kislámpát (minde A+++ os) a konyhaszekrény alá, de vehet egy egy T5-ös fénycsöves, elektronikus előtétes szuper pult alá való armatúrát (ami esetleg csak A+).
És a címkéből így lesz átbaszás. Műszakilag részben érthető, hogy miért kell különbözéképpen kezelni a különböző jellemző teljesítményszintű fényforrásokat, de a háziasszonyt nem érdeklik ezek a finom műszaki megfontolások, ő csak rápillant a színes címkére.


Nem tragédia, hiszen az energiafogyasztásban nem szignifikáns a különbség, 1-2W ide vagy oda nem lehet tétel, szóval ilyennel már csak akkor kéne fogllakozni, ha minden más szempont szerint egyenértéká a két dolog, és már nem tudunk mi alapján döntenti.
A konkrét példánál maradva:
Eléggé valószínű, hogy a fénycsöves cucc eleve feleannyiba kerül. Ha öt év múlva "beszarik", akkor 1000 forintért lehet venni csúcsszuper fénycsövet bele a sarki lámpaboltban is, ha nagyobb a baj (mert letérdelt az elektronika), akkor 8-10ezerbők egy közepesen felszerelt villanyászboltban kapni bele olyan elektronikus előtétet, ami lepippant, de még a sliccemre a gombot is felvarrja, ha megkérem.
A drágább ledes szpotos szarnak meg lehet hogy rosszabb is a színvisszaadása, urambocsá vibrál, és ha elromlik, akkor egyszerűen újat kell venni. De a címkéja szerint A+++, hurrá.

A szellőztetőgépre visszatérve, én úgy számoltam, hogy 0,1-0,3 közötti légcsereszámokkal kell majd működnie, és azt sem feltétlenül 24/7-ben, így az, hogy 87% vagy 91% ot írnak a hőcserélő hatásfokára, önmagában nekem szerintem viszonylag hátul van a szempontlistán...
(gyakorlatban olyan 100-150 m3/h tényleges légszállítást kell tudnia még "csöndben" megoldania, ezt papíron kábé minden gyértó/márka legkisebb gépei is tudják. saját bevallásuk szerint...)

Előzmény: szabopet5 (15946)