TK421 Creative Commons License 2019.04.16 0 0 47009

"mi a garancia arra, hogy a részvéynár nem megy onnan még lefelé?"

 

Nincs semmi garancia természetesen hogy ami lefeleződött az nem feleződik még egyszer. A sztori az, hogy a világ legjobban teljesítő, és gyakorlatilag egyedül folytonosan működő piacán, az amerikain megnézték hogy az elmúlt 100 évben mennyit hoztak a részvények meg a kötvények, és hogy jártál volna ha ezt csinálod.

 

Természetesen a modell nem veszi figyelembe hogy pl. ha német, orosz, francia, monarchiás, stb stb részvényekbe meg kötvényekbe fektettél volna az első vagy a második világháború előtt akkor mi lett volna. NULLÁZÁS. Van ahol a kötvényen van ahol a részvényen, van ahol mindkettőn. 

 

A másik érv meg az hogy amikor a részvények beesnek akkor a gazdaság rosszul teljesít, ezért a jegybank kamatot vág, ezért lemennek a hozamok, ezért felmegy a kötvények ára, és akkor drágán adsz el kötvényt és olcsón veszel részvényt. Tehát pont jó. És ez mindaddig így is van, amíg nem keveredsz bele egy hülye gazdaságpolitikájú/szerencsétlen országba, ahol mondjuk konkrétan inflációs robbanás van, és lenullázzák a pénz értékét, lásd pl. pengő, hogy ne menjünk messzire.

 

Tehát a 60/40 nagyon jó, feltéve, hogy a gazdaságpolitikusok nem cseszik el a dolgukat, és feltéve hogy nincs komolyabb háború, ami lepusztítja az adott országot és feltéve hogy mondjuk a kommunisták/fasiszták/tökömtudják nem veszik el a vagyonodat. Ez az USA-ra, és UK-re is igaz volt az elmúlt 100 évben, a világ 80%-ra meg nem. Úgyhogy szerintem gondolkodni nem árt továbbra sem.

Előzmény: Törölt nick (47007)