Manipura Creative Commons License 2019.04.12 0 5 8174

Pár napos stresszoldásra Velencébe utaztam. Az idő többnyire napos volt, de ahogy áprilisban megszoktuk, szeszélyesre váltott  néha.    Indulás előtt 2 nappal kerestem szállást, 90%-os foglaltság volt, a  Castello sestierében  foglaltam egy szobát. Az ablakból a San Marco campaniléjét láttam. Félidőre vettem csak vaporetto-jegyet.  Lejártam a lábam, felfedeztem sok zeg-zugot, ès megtapasztaltam, hogy igazat beszélnek a helyiek, kis távolságok vannak, ha már van valakinek helyiismerete. Most kicsit dacolt velem Őszerenisszima, de nagyon jó volt.

Még pénteken is ránéztem,  a honlapok szerint októbertől áprilisig tart az állami múzeumok hó első vasárnapi ingyenessége. A Ca d"Oroban csalódottan realizáltuk 9 után nem sokkal 15-20-an, hogy nem így van. Olaszok indiaiak, franciák mindannyian érveltünk, a pénztáros a Beniculturali minisztérium rendeletére hivatkozott, mi a honlapra, amit egyik látogató a telefonján meg is mutatott a pénztárosnak. Tévedés mondta. Valaki megpróbált kedvezményes jegyet kialkudni, mondván, ennyi ember nem értelmezheti félre. Tettem mèg egy kísèrletet a Palazzo Grimaniban, addigra a honlapon is módositották az információt. Vettem egy  kombijegyet 10€, külön 5+ 8,50 lenne. Kedden mentem vissza a Ca d'Oroba.  Szerettem a nagy tereket, az erkélyről a kilást, az udvart a kaput, az ablakokat és tetszett néhány kép is pl.  Carpaccio 3 képe. 

A Palazzo Grimani bejárata a Ruga Giuffa felōl egy rövid sikátorból közelíthető meg, a Bosch képek vendégszerepelnek, a Correrben làttam őket januárban. Tetszett az egészben  a rió felőli bejárat testközelben történő megtapasztalása, szépek a mennyezetek, sajnos a leglátványosabb, Tribune felújítás miatt nem látogatható, a szomszéd teremből kis részlet látható csak.

 

A Formosa terére minden nap,  a Libreria Acqua Altába, az Arsenalehoz, a Zatterére és a Tedesco tetőteraszra kétszer is visszamentem. A 2017. szeptemberében vett múzeumpassommal megnéztem a Természettudományi Múzeumot. Nagyon tetszett az egész, kedvencem a "buborékokban" bemutatott tenger világa volt. Több korosztályból 5 gyerekcsoport is volt a kb. 1-1,5 óra alatt. A Hajó-és Tengerészeti Múzeum hétfőn is nyitva van, 5 szinten gazdag érdekes makettekkel, âgyúkkal, gondolâkkal navigációs műszerekkel, szépséges tengeri élővilágot idéző kincsekkel. Belépő10 €, az Arsenale vaporetto (1-es) megállónàl. 

Az örmények scuoláját is megnéztem, (7 € a perselybe kért felajánlás) 1,5 óra alatt olasz-angol nyelvet váltogatva végigzavartuk a komplexumot. 3/4 óra múlva indult csak vissza a vaporetto, inkább bent nézelődtem volna, de a bookshopra akkor senki nem vetne egyetlen pillantást sem.

A San Marcóra èjfèlkor és kora reggel is kimentem. Vasárnap  volt egy kisebb fesztás tavaszi hagyomânyápolós táncos, dobpergôs felvonulós "seregszemle", este pedig a Florián és a vele szemben lévő kiülős vendèglők zenei produkciója egymásnak feleselve  csalogatta a nèpet.  A korábbi főbazilikát is megnéztem, passos körbe vont, vagy 3€. Egyszerűen hihetetlen mennyire dísztelen,  összehasonlíthatatlanul más kategóriába sorolnám mint a San Marco. 

Januárhoz képest látványos a különbség a tavaszi Velence buja zöldbe ès színes virágba öltözött. A lila akàc látványa és illata lenyûgöző volt, de az ódon házak ablakaiban elhelyezett virágok is szemetgyōnyörködtetők.  

Előzmény: vélemény (8173)